Äärisuvaitsevista nykytaistolaisista

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Sauli Niinistön voitettua presidentinvaalit osa väestöstä on yhä raivoissaan kun Pekka Haaviston puolesta kehdattiin kampanjoida. Hänen todellisesta ja kuvitellusta kannattajajoukostaan käytetään nimitystä ”suvaitsevaisto” ja samaan hengenvetoon jauhetaan ahkerasti ”taistolaisista”.

Nämä tämän päivän ”taistolaiset” ovat kai Haaviston tukikonserteissa esiintyneitä muusikoita ja muita artisteja. Ilmeisesti Anssi Kela ja Mikko Kuustonen ovat taistolaisia. Ultra Bra nyt varsinkin.

Miksi puhutaan ”suvaitsevaistosta” tai ”äärisuvaitsevaistosta”, mitä poikkeuksellisen äärimmäistä he suvaitsevat? No tietenkin homoja. Homoseksuaalinen kanssakäyminen on ollut Suomessa laillista vuodesta 1971, tautiluokituksesta se poistettiin 1981. Joka tapauksessa 2012 terveiden, lakia noudattavien ihmisten tasa-arvon ajaminen on äärisuvaitsevaisuutta.

Entä keitä ovat ”taistolaiset”? He olivat 1970- ja 1980-luvuilla Suomen Kommunistisen Puolueen vähemmistösiipi.

He pysyivät enemmistöä puhdasoppisemmin Neuvostoliiton kommunistipuolueen linjoilla. Jokainen Kepusta vasemmalle ei siis ollutkaan UKK:n aikaan taistolainen, alkaa mennä lähihistoria monimutkaiseksi. SKP:kin sittemmin hajosi, ja jopa nimeä nykyisin kantava puolue on ottanut etäisyyttä ns.taistolaisuuteen.

Onhan vanhoja taistolaisia vielä, eikä jokainen ole edes muuttanut mielipiteitään. En kuitenkaan usko, että suvaitsevaista telaketjutaistolaisuutta kauhistelevat tarkoittavat heitä. Ilmeisesti ajatellaan, että suvaitsevaisto on mielipiteiltään taistolaista.

Taistolaisethan suvaitsivat valtavasti homoja. Ei kun eivät. Neuvostoliitossa homous oli rikos Stalinista Gorbatshoviin saakka. Taistolaiset olivat umpihomofobista porukkaa, jonka karvaiset miehet saivat vapaasti sekstailla vain naisten kanssa. Pirkko Saisio joutui ottamaan liikkeeseen etäisyyttä, koska ei ollut oikeaoppisesti hetero. Toimittaja Max Rand joutui Neuvostoliitossa olemaan hiljaa suhteestaan Setan Jorma Hentilään, koska neuvostokommunismissa ei ollut homoja. Hän pystyi tulemaan kaapista vasta 1980-luvulla.

Äärisuvaitseva taistolainen on eräiden konservatiivien raivoissaan kehittämä satuolento, ja sellaisena erityisen naurettava. Haavistolaisuutta ymmärtääkseen kannattaa tutustua 1970-luvun jälkeiseen historiaan, silloin nousi politiikkaan mm. niin sanottu Vihreä liitto.