9/11-Pyhä Totuus-liike

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

9/11 Totuus-liike lienee kaikille tuttu. He vaativat vuoden 2001 syyskuun 11. päivän iskujen ”uutta ja todellista tutkintaa”. He haluavat esiintyä haastavien kysymysten tekijöinä. Todellisuudessa he eivät tutki, eivätkä kysy. 9/11 Totuus-liike markkinoi omaa pyhää ja muuttumatonta tarinaansa.

”Tutkimisen” illuusio syntyy siitä, että totuusliike tuo mielellään esiin uusia omaa totuuttaan tukevia argumentteja ja lausuntoja. Liike ei kuitenkaan hyväksy mitään, mikä haastaisi etukäteen määritellyn totuuskäsityksensä. Se ei ole tutkimista.

”Kysymykset” ovat kysymyksen muotoon aseteltuja mainoslauseita, tyyliin ”miksi WTC7 sortui, vaikka siihen ei osunut yhtään lentokonetta?”. Niihin ei kuitenkaan haluta yleisöltä vastauksia, kuten Mika Waltarikaan ei oikeasti kysynyt kansalta ”Kuka murhasi Rouva Skrofin?” Tarkoitus on osoittaa virallisesta Osama-vainaata syyttävästä versiosta aukkoja, jotka vain heidän markkinoimansa salaliittoteoria voi selittää.

Keskeisiin kysymyksiin on kuitenkin vastattu jo vuosia sitten, tavalla joka osoittaa väitetyt epäloogisuudet täysin näennäisiksi. Jos totuusliikkeen sloganit olisivat oikeita kysymyksiä, nämä vastaukset olisivat vaikuttaneet niihin, mutta niitä toitotetaan muuttumattomina.

Itse kysymyksistä ja niiden vastauksista löytyy mainioita yhteenvetoja, eräs parhaista on Skeptic.com-sivustolla. En hetkeäkään kuvittele, että näitä vastauksia noteerattaisiin 9/11 Totuus-liikkeessä mitenkään, kun syyskuun 11. päivän iskujen 15-vuotisjuhlakysymyksiä kysellään 2016.