2016: Kuoliko erityisen paljon julkimoita?

Inhoamme vuotta 2016 useammastakin syystä.

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Inhoamme vuotta 2016 useammastakin syystä. Se on tuntunut erityisen pahasti verottavan pidettyjen (David Bowie) ja muuten legendaaristen (Fidel Castro) julkisten hahmojen kantaa. Halusin tietää, onko tunteessa omalta osaltani perää, ja laskin siksi kuolleiden julkimoiden määrää vuosina 1976-2016. Jätin suomalaiset nimet tällä kertaa pois.

Lähteenä oli Biography.com. Poikkeuksena vielä vajaa tämä vuosi, jota ei ole siellä listattu: 2016 lähteinä oli Fiftiesweb, Mirror, Legacy.com. Amerikkalainen Biography listaa kiitettävästi hahmoja ympäri maailmaa.

Listoissa on kuitenkin ongelmallisen paljon suomalaisen silmään vähäpätöisen tuntuisia amerikkalaisia paikallispoliitikkoja, vain epämääräisesti tuttuja viihdeartisteja ym. Siksi päädyin erittäin epätieteellisesti laskemaan ne, jotka itse tunnen.

Enimmäkseen kyse on useimmille tutuista ihmisistä. Pyrin valitsemaan ihmisiä, joiden poismeno herättäisi huomiota omassa sosiaalisessa kuplassani. Kuitenkin lista on varmaan amerikkalaispainotteinen.

Listan ajallinen alkupää on tietenkin ongelmallisempi, koska tuolloin on edesmennyt enemmän julkimoita, jotka eivät ole ehtineet tulla minulle (syntynyt 1971) tutuiksi. Se selittää varmasti verrattain alhaiset lukemat, mutta on silloinkin nähty synkempiä vuosia.