Blogit

Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

2016: Kuoliko erityisen paljon julkimoita?

Blogit Tähän on tultu 29.12.2016 12:40
Pertti Jarla
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Inhoamme vuotta 2016 useammastakin syystä. Se on tuntunut erityisen pahasti verottavan pidettyjen (David Bowie) ja muuten legendaaristen (Fidel Castro) julkisten hahmojen kantaa. Halusin tietää, onko tunteessa omalta osaltani perää, ja laskin siksi kuolleiden julkimoiden määrää vuosina 1976-2016. Jätin suomalaiset nimet tällä kertaa pois.

Lähteenä oli Biography.com. Poikkeuksena vielä vajaa tämä vuosi, jota ei ole siellä listattu: 2016 lähteinä oli Fiftiesweb, Mirror, Legacy.com. Amerikkalainen Biography listaa kiitettävästi hahmoja ympäri maailmaa.

Listoissa on kuitenkin ongelmallisen paljon suomalaisen silmään vähäpätöisen tuntuisia amerikkalaisia paikallispoliitikkoja, vain epämääräisesti tuttuja viihdeartisteja ym. Siksi päädyin erittäin epätieteellisesti laskemaan ne, jotka itse tunnen.

Enimmäkseen kyse on useimmille tutuista ihmisistä. Pyrin valitsemaan ihmisiä, joiden poismeno herättäisi huomiota omassa sosiaalisessa kuplassani. Kuitenkin lista on varmaan amerikkalaispainotteinen.

Listan ajallinen alkupää on tietenkin ongelmallisempi, koska tuolloin on edesmennyt enemmän julkimoita, jotka eivät ole ehtineet tulla minulle (syntynyt 1971) tutuiksi. Se selittää varmasti verrattain alhaiset lukemat, mutta on silloinkin nähty synkempiä vuosia.

Tein listasta ankean diagrammin, jonka jaoin luettavuuden takia kahteen osaan.

Maailmalla tunnettujen henkilöiden kuolemat 1976-1995

Maailmalla tunnettujen henkilöiden kuolemat 1996-2016

Jouduin tarkistamaan vuoden 2016 listoja useammasta lähteestä, koska olin itse odottanut ainutlaatuista piikkiä, ns. lätkämailakuviota.

Tietysti ”minulle tuttu” -menetelmäni on epätarkka, mutta tämän vuoden pitäisi silti erottua kunnolla, jos nyt on todellakin niin ainutlaatuisen ankara meininki. En laskenut mukaan Puna-armeijan kuoroa.

Julkisuuden ihmisten kuolemat ovat melko harvinaisia tapahtumia. Harvinaisemmat satunnaiset ilmiöt jakautuvat epätasaisesti. Jos julkkisten kuolemat jakaantuisivat joka vuodelle tasaisesti, se kertoisi siitä että jokin voima säännöstelee niitä, ja se vasta olisikin kammottavaa.

En laskenut erikseen varsinaisten supertähtien lukuja, siinä mielessä 2016 on varmaankin ollut pahimmasta päästä ellei ainutlaatuinen: George Michael, Leonard Cohen, Prince, David Bowie, Muhammad Ali. Voisin palata vielä asiaan siltä osalta.

Ellette usko vuosihoroskooppeihin, en lopultakaan kiinnittäisi paljoa huomiota vuosien eroihin.