Kivat vaalit, mutta Juha Sipilä päättää

Profiilikuva
Nimimerkki on entinen joku, nykyinen ei kukaan. Hän asuu Syrjässä ja tarkastelee työntekoa ja politiikkaa aivan eri näkökulmasta kuin ennen.

Saimme eilen leikkiä kansanvaltaa ja jännää oli. Tosin Juha Sipilä ilmoitti jo ennen vaaleja, ettei meidän äänillämme ole ihan hirveästi väliä, sillä hallitusneuvotteluissa ratkaisevat ohjelmat, ei se, mikä puolue tulee toiseksi tai kolmanneksi. Juha Sipilä päättää ja sillä hyvä.

Keskusta sai lopulta pienemmän vaalivoiton kuin gallupien perusteella olisi voinut kuvitella. Se saattoi johtua siitä, että moni piti keskustan voittoa itsestäänselvyytenä ja uskoi voivansa vaikuttaa maan suuntaan paremmin äänestämällä kakkossijaa. Kakkosen äänestäminen osoittautui kuitenkin turhaksi, koska Juha Sipilä kuitenkin päättää.

Mielestäni kiinnostavaa oli se, että perussuomalaiset pitivät vaalitulostaan voittona, vaikka puolue itse asiassa hävisi yhden paikan. Oppositiopuolueen tuloksena se on mielestäni suorastaan kehno. Mutta toiseksi tulemista pidettiin näissä kummallisissa vaaleissa voittona, vaikka sillä ei siis todellisuudessa ole kovin suurta merkitystä, koska loppujen lopuksi Juha Sipilä päättää.

Sen sijaan vihreät voittivat ihan selvästi. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita mitään, sillä Hesarin sangen mainio hallituskone osoittaa, että vihreät ovat keskustan kanssa melko eri linjoilla useastakin asiasta. Vaalivoitto on vain suuntaa antava, sillä äänimäärän sijaan yhteistyökyky ja -halu Juha Sipilän kanssa on se asia, jolla on merkitystä. Juha Sipilä nimittäin päättää.

 

Vaalit ovat siinä mielessä oivallinen tapahtuma, että edes kerran neljässä vuodessa keskustellaan yhteiskunnallisista asioista ja pohditaan erilaisia vaihtoehtoja julkisesti. Joskus vaalituloksella on väliä myös vallan näkökulmasta. Tällä kerralla näin ei kuitenkaan ollut.

Kallis vaalirumba ei tuottanut kansanvallan kannalta toivottua tulosta, vaan antoi poikkeuksellisen suuren vallan kansan sijaan yhdelle miehelle. Koska vaalitulos ei ollut riittävän selvä, Juha Sipilä voi päättää mitä tahansa.

Millainen Suomi on, jos Sipilä haluaa hallitukseensa mukaan kokoomuksen, vihreät ja Rkp:n? Tällä oikeistohallituksella olisi selvä enemmistö eduskunnassa. Samoin olisi keskustan, demarien, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostamalla vasemmistohallituksella.

Tai miten olisi keskustan, perussuomalaisten, kristillisten ja RKP:n muodostama arvokonservatiivinen hallitus? Siinä on kolme esimerkki kolmesta täysin erilaisesta suunnasta tälle maalle. Juha Sipilä päättää, mihin olemme menossa.

Mielestäni on ihan hyvä, että Juha Sipilä päättää. Se ensinnäkin valaa toivoa pienyrittäjäminääni. Ammattipoliitikot eivät ole onnistuneet päättämän asioita kannaltani oikein, ja menestyneellä yrittäjällä saattaa olla enemmän ymmärrystä.

On myös hyvä, ettei liian selvä vaalitulos pakota muodostamaan hallitusta, joka ei kykene yhteistyöhön. Tulevan hallituksen toimintakyvyn kannalta on todennäköisesti parempi, että Juha Sipilä saa päättää.

Toivon kovasti, että Juha Sipilä osaa päättää oikein. Juha Sipilä nimittäin päättää myös sen, miten minulle käy.