Presidentti

Profiilikuva
Blogit Sharma
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Siinä se tepsuttelee pienillä töpöjaloillaan. Naama somasti kurtussa tai veijarimaisessa virneessä.  Joskus ärhäkkänä ja aina valppaana. Silmät kiiluen. Ja sen vierellä jolkottaa ihmisen paras ystävä, bostoninterrieri Lennu.

Olisihan sillä jotain asiaakin: johtajien ahneudesta ja virkanimityksistä ja Natosta ja sen sellaisesta, mutta minkäs teet. Meitä kun kuitenkin kiinnostaa enemmän Lennun kuulumiset. Onko Lennulle löytynyt joku kiva tyttökoirakaveri ja järsiikö se Jennin kenkiä ja annetaanko edes sille Tampereella mustaa makkaraa?

Mutta ei hätää. Presidentti Sauli Niinistön jokavuotinen viisitoista minuuttia parrasvaloissa on tuota pikaa täällä. Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vietetään tylsässä Tampere-talossa, mutta tv-kamerat ovat vanhaan tapaan ikuistamassa, kun puolitoistatuhatta Suomen huonoimmin pukeutuvaa ihmistä jonottaa kättelemään Lennun isäntää ja emäntää. Jos plaseeraus on samanlainen kuin Linnassa, kättelyn jälkeen Sauli ja Jenni kahvittelevat siinä pöydässä, missä kaikki muut Jenniä lukuun ottamatta näyttävät haudasta kaivetuilta muumioilta. Ja kaikki katsojat miettivät mielessään, että asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka tylsää Jennillä just nyt on. Riittääkö tuhat?

Kuinka monta vuotta Sauli Niinistö on ollut Suomen presidentti? Tai kuinka monta kautta? Kuka muistaa? Kuka välittää? Ehkä meillä on hämärä mielikuva, että yksi kärttyinen vanhus vaihtui toiseen kärttyiseen vanhukseen tuossa jokunen aika sitten, sukupuolikin taisi vaihtua, mutta eipä sitten juuri muu. Toki Niinistöllä on ihailijansa kuten häntä ennen oli Tarja Halosella, mutta kaukana ovat ne ajat, jolloin Suomen presidentti oli todellinen kansakunnan isä tai äiti. Valtaa on riisumalla riisuttu, ja yhtenäiskulttuuri pirstaloitunut ajat sitten. Valitaan presidentiksi kuka hyvänsä, hän edustaa isolle osalla kansaa vääriä arvoja ja mielipiteitä ja näyttäytyy jonkinlaisena vastenmielisenä pellenä.

Suomen viimeinen todellinen presidentti Mauno Koivisto täytti viime viikolla 90-vuotta. Ilta-Sanomille antamassaan syntymäpäivähaastattelussa hän paljasti haaveilleensa kolmannesta kaudesta presidenttinä. Parempi varmaan, että jäi saamatta. Koiviston jälkeen puikkoihin astui Martti Ahtisaari, ja tuolloin kyyti olikin jo kylmää. Presidenttiyskään ei suojellut Ahtisaarta siltä, että olihan se nyt hei, siis suoraan sanottuna, ihan karsea läski!