Kähinää pääministerin haastattelutunnilla

Profiilikuva
Blogit Sharma
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Vierailin tänään Pääministerin haastattelutunnilla. Kyseessä on noin kerran kuussa järjestettävä erikoislaatuinen ohjelma, jonka avulla Yleisradio saa muun median toimittajat tekemään ilmaistyötä itselleen.

Olen osallistunut kyseiseen ohjelmaan kolmesti: kaksi kertaa pääministerinä oli Matti Vanhanen ja kerran Mari Kiviniemi. Heitä edeltäneen keskustalaisen pääministerin ”puhun niin totta kuin osaan” Anneli Jäätteenmäen valtakausi jäi niin lyhyeksi, ettei hänelle ehditty järjestää haastattelutuntia lainkaan.

Matti Vanhasen tentit turhauttivat kuulijoita, olisi kuulemma pitänyt saada hänestä irti muutakin kuin pitkäpiimäisiä jaarituksia. Olisi sopinut mennä itse yrittämään! Mari Kiviniemi puolestaan piti tarkan rajan siinä, että häneltä ei saanut kysyä keskustan asioista. ”Tämä on pääministerin, ei puheenjohtajan tentti”, hän muistutti kipakkaan tyyliinsä. Toimittajat olivat myös varustautuneet ylimääräisellä vaatekerroksella, koska haastatteluhuoneen lämpötila laski Kiviniemen persoonan vaikutuksesta useita asteita. Mutta kyse lienee ollut enemmän hänen pohjalaisesta luonteestaan kuin toimittajiin kohdistuneesta henkilökohtaisesta vastenmielisyydestä.

Tällä kertaa tentittävänä oli pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, tuo lupsakka siilinjärveläinen.

Haastattelutunti käynnistyy pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa heti kello kahden uutisten jälkeen. Toimittajat saapuvat kuitenkin paikalle jo puoli kahdelta. Ennen ohjelmaa kahvitellaan pääministerin ja hänen avustajiensa kanssa. Siitäkin on kyselty, että miltä tuntuu istua samassa kahvipöydässä pääministerin kanssa, ja mistä siellä sitten jutellaan?