Blogit

Ei pidä provosoitua kun provosoidaan.

Ei mikään Pohjois-Korea

Blogit Sharma 23.12.2013 14:45
Leena Sharma
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Aika usein törmää sellaiseen sadatteluun, että tämä Suomi on ”yksi v***n Pohjois-Korea”. Näin saattaa argumentoida ihminen, joka on pettynyt poliitikkoihin, mediaan, sossun tätiin tai VR:n junien myöhästelyyn.

On syy mikä hyvänsä, tällainen ihminen on idiootti.

Totta kai ymmärrän liioittelevaa kielenkäyttöä. Jos joku toteaa, että hakkaisi mieluummin kätensä irti kuin palaisi kesäloman jälkeen töihin, en tilaa paikalle psykiatria. Jos joku sanoo, että on ottanut jonkun asia puheeksi ainakin sata kertaa, tiedän että tosiasiassa ehkä kolme. Jos joku kysyy minulta, olenko aivan pähkähullu, en usko että hän oikeasti pitää minua mielenterveysongelmaisena.

Mutta Pohjois-Korea-vertaus vähättelee todellista kärsimystä. Esimerkiksi tällaista:

”Pääkuulustelija karjui lisää kysymyksiä. Shin muistelee, ettei hän pystynyt vastaamaan selkeästi. Sitten päällikkö käski kahta avustajaa hakemaan jotain.

Shinin alle hilattiin sangollinen palavia hiiliä. Yksi kuulustelijoista lietsoi tulta palkeilla, ja Shin laskettiin vintturilla lähemmäs liekkejä.

’Jatkakaa, kunnes poika alkaa puhua’, päällikkö komensi.

Suunniltaan tuskasta Shin haistoi käryävän nahkansa ja yritti sätkiä loitommalle liekeistä. Yksi vartijoista nappasi seinältä iskukoukun, lävisti sillä Shinin nivusista ja piteli häntä tulella, kunnes hän menetti tajuntansa.”

Kuvaus on pohjoiskorealaisella vankileirillä syntyneen ja sieltä pakenemaan onnistuneen Shin Dong-hyukin elämäkerrasta Leiri 14. Shin Dong-hyuk ei ole maailman ainoa ihminen, joka on kokenut kammottavaa kidutusta. Jossain jotakuta juuri tälläkin hetkellä kärvennetään hiljaisella tulella.

Lopettakaa ruikutus jonninjoutuvuuksista, Suomi on hieno maa.

Hyvää joulua.