Vuonna 1970 maaherra ei lain mukaan voinut olla nainen – Tellervo Koivisto kävi kysymässä vaasalaisilta, kelpaisiko nainen herraksi

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. "Kyllä se on miehen virka", sanoo yksi haastateltu osassa 89.

Tellervo Koiviston 89. pakina, Suomen Kuvalehti numero 42/1970.

Naisten osuus tulonsaajista oli vuonna 1965 40 %, mutta heidän osuutensa tuloista oli ainoastaan 28 %. Naiset eivät siis saa tekemästään työstä samaa ansiota kuin miehet.

Tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan olemme lähes yksimielisiä siitä, että samanarvoisesta työstä on maksettava kummallekin sukupuolelle sama palkka. Mutta mitä on ”samanarvoinen työ”?

Kun tilastot osoittavat naisten keskituntiansioiden teollisuudessa olleen 69 % miesten ansiosta, voidaan sanoa, etteivät naiset tee samanarvoista työtä. Samaa väitettä voidaan kaiketi soveltaa niihinkin tilastojen numeroihin, joiden mukaan naiset kaupunkien ja kauppaloiden raskaissa sekatöissä ansaitsevat vähemmän kuin miehet kevyissä: työ ei ole samanarvoista.

Selittäjien mielikuvitus saattaa kyllä joutua koetukselle esimerkiksi silloin, kun on löydettävä perustelu, jonka mukaan miesnäyttelijän on ansaittava enemmän kuin naisen (ero on 16 %, oopperassa 27 %).