Rouva Koiviston päiväkirja: Yritysdemokratiaa kokeillaan – ”Lässyttelykerhoa ei tästä tule”, sanoo työntekijöiden puheenjohtaja

Ovatko työläiset valmiita barikkadeille, kysyy Tellervo Koivisto. Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972.

Tellervo Koiviston 110. pakina, Suomen Kuvalehti numero 25/1971.

Istutaan paneelissa. Pöydän takana on rivi ”Helsingin herroja”: Laatunen STK:sta, Hämäläinen SAK:sta, Reini STTK:sta, Laakso TVK:sta ja Paavola Valtakunnansovittelusta. Puoliympyrässä heidän edessään on joukko rosenlewiläisiä: johtajia, toimihenkilöitä ja työntekijöitä. Opiskellaan yritysdemokratiaa.

Hämäläinen: ”Työntekijöillä on harvoin mahdollisuuksia saattaa jokin asia johdon tietoon. Yrityksen johtaja on etäinen henkilö, hän on kuin kaukana loistava kiintotähti…”

Seuraa keskustelu. Työntekijöiden edustajat käyttävät ahkerasti puheenvuoroja: ”Mä kysyisin Hämäläiseltä…” ”Kun nyt Hämäläinenkin on paikalla niin mä sanoisin…”

Kysymykset, huomautukset ja terveiset koskevat metallin sopimusta, korpilakkoja, naisten eriarvoisuutta, urakkapalkkausta, rationalisointia. Ollaan ajoittain kuin Oy SAK Ab:n tiedoitustilaisuudessa, missä tieto kulkee alhaalta kohti ”kiintotähteä”.