Rouva Koiviston päiväkirja: ”Voi tyttöraasu, vuorosi meni jo!” – ensimmäistä päivää eduskunnassa

Pitää ostaa mäntysuopaa, muistaa tuore kansanedustaja Tellervo Koivisto. Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972.

Tellervo Koiviston 126. pakina, Suomen Kuvalehti numero 6/1972.

”Mitähän se merkinnee kun lakin lippa retkahti alas” pohdiskeli Kullervo Rainio noustessamme Eduskuntatalon rappuja. ”Tietäisikö näköalojen sumentumisesta.” Aino Karjalainen liittyy seuraamme ja ovenpielessä odottava kuvaaja saa kolme alokasta yhdellä laukauksella. Ala-aulan vahtimestari ojentaa meille puhelinpiipittäjän ja neuvoo vaatelokeromme. Kuvaaja seuraa askeleitamme naistenhuoneen ovelle saakka.

 

Naistenhuoneessa tapaan tuttuja ja uskon saavani heistä seuraa suuren valiokunnan huoneeseen, missä valtakirjojen tarkistus alkaa kello kaksitoista. Erehdyn. ”Pidä kiirettä, ne aloittaa helsinkiläisistä!” huomauttaa joku. Ryntään käytävään. ”Neljäs kerros!” huudetaan jälkeeni. Kaarteessa huomaan kaimani nousevan rappusia. ”Olikohan se nyt täällä”, sanoo hän epävarman näköisenä. Olen tyytyväinen huomatessani, ettei hänkään ole vielä täysioppinut. Ohitsemme harppoo toimittajanainen ja me jättäydymme turvallisesti hänen vanaveteensä.

”Voi tyttöraasu, vuorosi meni jo!” sanoo Ele Alenius kokoontumispaikan ovella, ”Mutta laita nyt johonkin väliin itsesi.”