Rouva Koiviston päiväkirja: ”Uutuudenviehätys häipyy seksissä jos missään varsin nopeasti”

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 76 kirjoittaja pohtii John Updiken kirjaa Parit.

Tellervo Koiviston 76. pakina, Suomen Kuvalehti numero 24/1970.

Vietin sateisen sunnuntai-iltapäivän lukemalla Updiken ”Pareja”. Sain sen jo jouluksi, mutta Rothin Portnoyn taudin jälkeen epäröin tarttua kirjaan, jonka takakannessa lukee: ”Suorimmin sukupuolinen kirja, mitä milloinkaan Amerikassa on julkaistu.”

Kirja osoittautui suorasti sukupuoliseksi, mutta myös hyvin kirjoitetuksi, älykkääksi, hauskaksi ja paljon ajattelemisen aihetta antavaksi.

Parit ovat amerikkalaista ylempään keskiluokkaan kuuluvia, nuorehkoja hienostokaupunginosassa eläviä aviopareja. Keskinäinen seurustelu on hyvin tiivistä. Miesten ollessa töissä huolehtivat vaimot yhteydenpidosta, vapaa-ajat vietetään perheittäin tai pareittain. Lapset leikkivät, parit pelaavat tennistä tai leikkivät seuraleikejä, syövät, juovat ja tanssivat.

Kaiken taustalla on seksi, oman tai toisen aviopuolison, yleensä omaan ryhmään kuuluvan lemmiskely. Koska parit kuuluvat samaan sosiaaliryhmään; ei miehen ammatilla tai vaimon sivistystasolla tunnu paria ”lainattaessa” olevan suurtakaan merkitystä.