Rouva Koiviston päiväkirja: Tyypillisin kotiapulainen on nuori maalta kotoisin oleva tyttö – eikä hän näe työssään tulevaisuutta

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 87 kirjoittaja vaatii koulutusta kotitalousalalle.

Tellervo Koiviston 87. pakina, Suomen Kuvalehti numero 39/1970.

Miina Sillanpää ja Tuomari Martta olivat kotiapulaisia, jotka nauttivat arvonantoa – sen jälkeen kun he eivät enää olleet kotiapulaisia. Muita kotiapuja ei juuri arvostetakaan – ellei oteta lukuun niitä isoäidinaikaisia hildoja ja tildoja, joiden hohde johtuu lähinnä ajan mukanaan tuomasta patinasta.

En toki tarkoita sitä, etteikö kotiapua pidettäisi tärkeänä. Erikoisesti silloin, kun puhtaudestamme ja hyvinvoinnistamme huolehtivat henkilöt puuttuvat, huomaamme heidän merkityksensä. Tämä ei kuitenkaan nosta heidän sosiaalista rankiaan, he ovat jatkuvasti hierarkian pohjimmaisia.

 

Hiukankaan arvostettu ammatti edellyttää harjoittajaltaan ammattitaitoa. Vastasuorituksena pitäisi olla kohtalainen ja jatkuva toimeentulo. Näitä edellytyksiä ei kotiapulaisen ammatti täytä.