Rouva Koiviston päiväkirja: Tytär ilmoitti liittyneensä jengiin ja pitävänsä sen kunniaksi bileet – Mitä ovat ”jengi” ja ”bileet”?

Miten suhtautua nuoreen, joka on arvoitus itselleenkin, kysyy Tellervo Koivisto pakinassaan. Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972.

Tellervo Koiviston 95. pakina, Suomen Kuvalehti numero 5/1971.

Lapseni, onko sinusta tullut murrosikäinen! Näillä sanoilla voisi Rauno Setälää mukaellen (”Poikani, onko sinusta tullut stalinisti”) luonnehtia tilannetta, joka syntyi kun yleensä vähän huolta aiheuttanut ja pitkään kotoista hiljaiseloa viettänyt tyttäremme ilmoitti liittyneensä jengiin ja pitävänsä sen kunniaksi bileet.

Vanhemmat, joiden ajatukset lienevät näin kotoa katsoen askarrelleet enemmän ”tuonpuoleisessa” kuin ”tämänpuoleisessa” osoittautuivat siinä määrin jälkijättöisiksi, etteivät tienneet sanojen ”jengi” ja ”bileet” merkitystä. Keskustelulta puuttui näin ollen asiallinen pohja ja se suistuikin ennen pitkää suohon.

 

Mutta merkityksetön ei tilaisuus ollut. Vanhemmat alkoivat nopeata vauhtia tajuta, että perheessä oli tultu uuteen vaiheeseen. Oli tultu kauteen, joka oli teoriasta tuttu, mutta joka käytännössä aiheutti yllätyksen. Ja yllätys oli lähinnä epämiellyttävä. Vanhemmat osaavat jo käsitellä lapsia ja tulla toimeen aikuisten kanssa, mutta miten suhtautua nuoreen, joka on arvoitus itselleenkin?