Rouva Koiviston päiväkirja: Turku voi olla hautaustoimistojen kaupunki, mutta nyt alkoi lysti – tuli eläkeläisten päiväkoti

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 88 uskotaan, että Halisen ukot tekevät vielä Turusta iloisen.

Tellervo Koiviston 88. pakina, Suomen Kuvalehti numero 40/1970.

Jarkko Laine, nuori ja lahjakas turkulainen, on aina tilaisuuden tullen (esim. SK n:o 38) lausunut kitkeriä sanoja kotikaupunkinsa pysähtyneisyydestä ja vanhoillisuudesta. Turku on hautaustoimistojen, Pietari Brahen, Porthanin, Nurmelan ja Turun Sanomien kaupunki. ”Turussa harvoin lasketaan leikkiä. Mille me nauraisimme?”

Jarkko Laine ei halua jättää Turkua. Hän pitää siitä ja elättelee toivoa: ”Me nostamme kaulukset korkealle ja veikkaamme Halisten ukkojen lähtöaikaa.”

Varsinaisen Suomen ulkopuolella asuvat ovat kautta aikojen yrittäneet selittää, että Turku on maamme toiseksi ikävin kaupunki. Mutta turkulaiset ovat vaistonneet arvostelussa kademieltä ja tulleet entistä omahyväisemmiksi.

Viime aikoina on kuitenkin alkanut näkyä merkkejä siitä, että turkulaisetkin alkavat kyllästyä ikuiseen kulttuurin kehdossa uinahteluun. He odottavat jotakin tapahtuvaksi. Halisten ukot olisi saatava liikkeelle, mutta millä voimin?