Rouva Koiviston päiväkirja: ”Taitaa päättämättömyys ja aloitekyvyttömyys kuulua kotirouvan ammattitauteihin”

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 35 kirjoittaja harmittelee sitä, että Jyväskylän Kesä jäi käymättä.

Tellervo Koiviston 35. pakina, Suomen Kuvalehti numero 30/1969.

Rakas päiväkirja. Jyväskylän Kesä on ohi tältä vuodelta. Osallistumiseni siihen jäi tälläkin kerralla vain aikomukseksi. Taitaa tuo päättämättömyys ja aloitekyvyttömyys kuulua kotirouvan ammattitauteihin. Sitä tulee olla nyhjötettyä kotona tai mentyä vain sinne minne aviomies taluttaa. Eikä hän suvainnut taluttaa minua Jyväskylän kulttuuripäiville. Monella meillä on lisäksi sellainen käsitys, että voidakseen osallistua kulttuuripäiville, pitää olla joko kulttuuripersoona tai sitten muulla tavoin erikoinen. Eihän tuo erikoisena olo tosin niin vaikeata ole. Joukossa, jossa kaikki ovat erikoisia, on tavallinen erikoista.

Lehtiä lukemalla yritin pysyttäytyä Jyväskylän tuntumissa. Käsiteltävistä asioista pääsee silläkin tavalla jyvälle, vaikka atmosfääri jääkin saavuttamatta. Paikan päällä olevalle saattaa puolestaan käydä niin, että hän eläytyy itse tunnelmaan niin, että esillä olevat asiat jäävät kuulematta.

 

En voi väittää tuntevani latinalaisen Amerikan oloja edes välttävästi, en ennen enkä jälkeen Jyväskylän kongressin. Mutta minulla on täysi syy uskoa, että ne, jotka olivat mukana ohjelmaa järjestämässä, tuntevat ne huomattavasti paremmin. Jos keskustelujen teemaksi sitten tuli vallankumous, en näe mitään syytä kiivastumisiin. Onhan Etelä-Amerikassa tehnyt vallankumouksen milloin kenraali milloin jokin muu pillipiipari ilman että meillä olisi sen takia vaatteita repäisty. Miksikä vanhempi polvi ärhentelee nyt, kun puhutaan vallankumouksesta, jossa mukana olisi lähes koko kansa, papisto ja keskiluokka mukaan lukien.