Rouva Koiviston päiväkirja: Ruotsissa naiset voivat kenties odottaa kädet ristissä miesten tekemää vallankumousta – meillä eivät

Jos työläisnainen ei mene työhön, loppuu leipä tai asuminen, kirjoittaa Tellervo Koivisto. Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972.

Tellervo Koiviston 100. pakina, Suomen Kuvalehti numero 11/1971.

Sukupuoliroolikeskustelu on Ruotsissa päässyt toiselle vuosikymmenelle ja jos haluaisi olla ilkeä, voisi sanoa, että ympyrä on sulkeutunut ja on tultu siihen, mistä lähdettiin. En ole ilkeä ja sanon, että aivan näin ei asianlaita sentään ole, vaikka se saattaa siltä näyttää.

Eva Mobergin 60-luvun alussa aloittama roolikeskustelu loi vastakkaisasetelman naiset–miehet. Miehet hallitsevat maailmaa, naiset toimivat siinä miesten ehdoilla. Ja kummatkin tekevät sen omaksi tappiokseen. Rooliliike on radikaali, mutta se sai varsin pian laajojen piirien kannatuksen.

 

Viime vuonna perustivat marxilaiset oman naisliikkeensä, Ryhmä 8. Liike ajaa pääasiassa samoja tavoitteita kuin radikaali rooliliikekin. Se korostaa naisen oikeutta ansiotyöhön (sosialistisissa maissa tämä oikeus taataan perustuslaissa, lisäksi sitä pidetään moraalisena velvollisuutena). Se haluaa päiväkoteja lapsille, se vaatii sukupuolisen eriarvoisuuden poistamista työelämästä.