Rouva Koiviston päiväkirja: Ruotsalainen virkamies valitti, että hän joutuu maksamaan kaikesta mutta duunari ei – Tasa-arvo etenee!

Suomessa metallimiehillä on varaa lakkoon, toteaa Tellervo Koivisto. Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972.

Tellervo Koiviston 97. pakina, Suomen Kuvalehti numero 7/1971.

Lakko alkoi eilen ja kun vastakkain ovat meidän poika ja Jumala, ei pikaisesta ratkaisusta ole toivoa. ”Järkevät syyt” eli taloudelliset realiteetit eivät ehkä tätä lakkoa puolla, mutta ainahan ihmisiä on kehotettu elämään jostakin muustakin kuin leivästä.

Metallimiehet eivät ole niitä maan kovaosaisimpia, mutta kaikkein köyhimmillä ei ole resursseja lakkoihin. Metallimiehillä on. He ovat järjestäytyneitä, he ovat maan taloudenpidossa välttämättömiä ja he tietävät sen. Tavallisella duunarilla on yksinään hyvin vähän vaikutusmahdollisuutta. Joukossa hän on vahva ainakin jonkin aikaa. Nyt on ilmeisesti se aika.

Ruotsissa puolestaan on joillakin akateemisilla lakon verran tyytymättömyyden aihetta. En tunne ruotsalaisten tulonjakoa, mutta virkamiehet katsovat olevansa huonossa asemassa johonkin toiseen ryhmään verrattuna. Kenties vertailuryhmä on ammattityöväki.