Rouva Koiviston päiväkirja: Naisilla oli kiire katsomaan Payton Placea – sarjaa, jossa naisen tehtävä on olla nainen ja synnyttää
Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 55 kirjoittaja pohtii keinoja, joilla meihin yritetään vaikuttaa.
Tellervo Koiviston 55. pakina, Suomen Kuvalehti numero 2/1970.
Olin jokin aika sitten erään naisjärjestön kokouksessa. Läsnäolijat, enimmäkseen keski-ikäisiä työssäkäyviä perheenemäntiä, osallistuivat vilkkaasti keskusteluun ja tuntuivat viihtyvän toistensa seurassa. Kellon lähestyessä kahtakymmentä alkoi syntyä liikehdintää ja keskustelu vaimeni. ”Keskiviikko on huono päivä, kaikki haluavat kotiin katsomaan Peyton Placea”, sanoi puheenjohtaja.
Joulukuisessa Parnassossa on Auli Tarkan pitkä ja mielenkiintoinen kirjoitus ”Amerikanpaketti”, jossa tarkastellaan Peyton Placea osana amerikkalaista tajuntateollisuutta, jonka tarkoituksena on vieroittaa ihmiset yhteiskunnallisesta ja poliittisesta toiminnasta ja tehdä valtaosasta ihmisiä tahdoton reservaatti, jota pienen eliitin on helppo ohjailla.
Eräänä Auli Tarkan tarkastelukohteena ovat Peyton Placen naiset. Naisen päätehtävänä on naisena oleminen ja lapsen synnyttäminen. Tästä tehtävästä suoriuduttuaan hän voi omistautua johonkin palvelustehtävään, esimerkiksi sihteeriksi kuten Julia Anderson. Doris Schuster ja Claire Morton ovat yrittäneet olla jotakin muuta ja se on kostautunut. Doris oli tekemässä omaa uraa, mutta luopui siitä avioiduttuaan. Avioliitossaankin hän vielä yritti olla miehensä neuvonantaja ja yhtiötoveri ja siksi Peyton Place kuvaa hänet epämiellyttäväksi ja epäonnistuneeksi.