Rouva Koiviston päiväkirja: Naisenemmistö muuttaisi kuntien politiikkaa lasten, vanhusten ja sairaiden eduksi, ja se sopisi kaikille

Norjassa naiset saivat enemmistön joissain kunnissa, kirjoittaa Tellervo Koivisto. Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972.

Tellervo Koiviston 119. pakina, Suomen Kuvalehti numero 40/1971.

Norjassa pidettiin kunnallisvaalit ja naiset saivat jopa suoranaisen enemmistön joissakin kunnissa. Tulosten selvittyä synnytti Sonja perillisen, todennäköisesti kruununperijän ja sekin oli tietenkin nainen.

Meillä on kunnallisvaalit ensi vuonna. Valtiollisissa vaaleissa naiset menestyivät aika mukavasti ja valitut ovat hoitanet tehtävänsä kaikella kunnialla. On sen vuoksi todennäköistä, että naisistuminen vahvistuu kunnallispolitiikassakin. Mutta miten voimakkaana? Voivatko he saada enemmistön?

 

Mukanani lehtileike Oslon tuloksista, 48–37 naisten hyväksi, lähdin tavoittamaan kunnallispoliitikkoja eduskunnasta. En päässyt yllättämään, samaista uutista oli jo tutkittu eduskunnan kahvilassa. Istuin Kaisa Raatikaisen pöytään. Kaisa kuuluu Espoon kauppalanvaltuuston naisvähemmistöön (10–37). Kysyin, onko mahdollista, että naiset saavat seuraavilla vaaleilla enemmistön.