Rouva Koiviston päiväkirja: Minulla oli hauskaa kirjaa lukiessani, mutta olin varma, että kirjoittaja on ollut onneton – mitä vielä!

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 49 kirjoittaja pohtii neljän kirjailijan onnellisuutta.

Tellervo Koiviston 49. pakina, Suomen Kuvalehti numero 47/1969.

Rakas päiväkirja.

Tämän päivän lehdessä oli otsikko: ”Vain yksi prosentti ensikertalaisista saa julkisuutta. Onnellisista aiheista ei haluta kirjoittaa kirjoja.” Mieleeni tuli oitis viimekertainen Viikonloppu-ohjelma, missä Jukka Virtanen haastatteli neljää kirjailijaa – Virolainen, Alenius, Ilaskivi, Eskola – joiden teokset ovat juuri tulleet tai ovat tulossa markkinoille.

Eskola on kirjojen teossa vanha tekijä, mutta Virolaisen, Aleniuksen ja Ilaskiven aikaisempia kirjanmuotoisia teoksia en tunne. Todisteena kirjallisista harrastuksista on kuitenkin lehtiartikkeileita ja poliitikkojen puheet ovat myös yllättävän usein näiden omien kynien tuotteita.

Koska näistä neljästä kirjailijasta jokainen on oppiarvoltaan tohtori, sisältyy jokaisen ansioluetteloon varmuudelta ainakin yksi aikaisempi teos. He eivät siis ole ensikertalaisia eivätkä kuulu siihen yhteen prosenttiin, joka sydän onnesta pamppaillen on vastaanottanut kustantajan myönteisen tiedonannon.