Rouva Koiviston päiväkirja: Miksi ihmeessä poliitikon vaimon pitäisi olla edustava?

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 57 tekisi mieli sanoa toimittajille, että on laiska, kateellinen ja häijy,

Tellervo Koiviston 57. pakina, Suomen Kuvalehti numero 4/1970.

Perheen jälkikasvu kertoi opettajistaan: opettajana se on sellainen ja sellainen, ihmisenä taas sellainen. Mielipiteet olivat selkeät ja varmat, ärsyttävän varmat vanhemman mielestä. ”Opettaja on opettajana hyvä silloin kun hän opettaa niin, että häntä kuunnellaan mielenkiinnosta, ei pakosta. Opettaja on ihmisenä hyvä silloin, kun hän kohtelee oppilaita asiallisesti ja oikeudenmukaisesti. Mitä opettaja luulee voittavansa sillä, että vertaa oppilasta tämän sisareen tai jotakin luokkaa toiseen luokkaan. Se saa aikaan vain pahaa mieltä ja katkeruutta.”

Tuollainen toisellakymmenellä oleva vesa on jollakin tavalla ärsyttävä. Jonain päivänä se voi aivan rauhallisella äänellä aloittaa: äitinä olet sellainen, ihmisenä sellainen. Eikä se puhu välttämättä ulkonäöstä eikä tavasta jolla istut ruokapöydässä, vaan saattaa tavoittaa juuri olennaisimman ja arimman kohtasi.

No, ainahan voi puolustautua sanomalla ettei tämä äitinä ja aikuisena olo niin yksinkertaista ole ja kuka meistä nyt enkeli olisi ja pysyy tässä nyt asiallisena, kun perheessä on tuollainen, jonka huone on aina sekaisin eikä koiran ulkoiluttamisestakaan tahdo tulla mitään.