Rouva Koiviston päiväkirja: Meidän aikanamme ylioppilas käytti ylioppilaslakkia, yritti näyttää siivolta – ja oli ehkä aivoton vätys

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 58 kirjoittaja pohtii, miten on muuttunut ylioppilaan "image".

Tellervo Koiviston 58. pakina, Suomen Kuvalehti numero 5/1970.

Tapasin pitkästä aikaa opiskelutoverin ja vietimme ”Muistatko?”- illan.

Emme kyselleet ”Muistatko miten tehtiin tilin päätös?” tai ”Mihin talousalueeseen Loimaa kuuluu?”, koska kokemus on ehtinyt opettaa, että aivoissa ei mikään sellainen pysy, joka on sinne väkivalloin tungettu. Muistimme sen sijaan yllättävän monta saksanlehtorin kaskua, ehkäpä siksi, että niitä pidettiin uskallettuina. Nykyisten opiskelijoiden poskille ne tuskin punaa nostattaisivat, tokkopa osaavat enää koko punastumisen taitoa.

Mieleemme oli jostakin syystä jäänyt myös Riitta, tuttavan maisteriperheen kaunis ja välitön apulainen. Riitta oli tullut maalta, syrjäkulmilta ja oli melko tietämätön ”suuren maailman” asioista. Kun herra oli maisteri, olisi perheen Riitan mielestä pitänyt olla varakas. Mutta maisterilla oli vain vastavalmistunut vaimo, pari lasta ja suurehko vuokrahuoneisto.

Riitta katseli huoneiden autiutta – ja keksi selityksen: ”Teillä on varmaan paljon huonekaluja vintillä.”