Rouva Koiviston päiväkirja: ”Liiallinen siveys aiheuttaa ehkä enemmän onnettomuutta kuin liiallinen vapaus”

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 14 kirjoittaja esittelee konstin päästä ärsyttävistä kulttuurituotteista.

Tellervo Koiviston 14. pakina, Suomen Kuvalehti numero 5/1969.

Rakas päiväkirja. Kaijalla on aina niin varmat mielipiteet, eikä sen vuoksi ole helppoa jutella hänen kanssaan joutumatta väittelyyn. ”Ihminen voi olla mitä tahtoo”, sanoo Kaija. Ja Kaija yleensä voikin. Tällä kertaa hän tahtoo tyttärensä onnellisesti avioon ja on siinä jo puoleksi onnistunut, sillä vanhempi on jo lupaavasti kihloissa. 

Ostin hänelle nimipäivälahjaksi kirjan, jonka tiesin ärsyttävän häntä. Ja kyllä hän tuohtuikin. Totta puhuen se kirja tympäisi minuakin, mutta ollakseni eri mieltä, asetuin puolustamaan sitä. Väittelimme siitä, onko nuorison elämä niin rumaa ja paheellista kuin miksi sitä nykyisin yleensä kuvataan. Molemmilla meillä oli varmat mielipiteet, vaikka kummallakaan ei ollut suuriakaan edellytyksiä tietää, millaista nuoriso ”todella” on.

 

Kaijan äiti oli innokas neuvojen antaja ja varoittelija. Vielä kihloissa ollessaan Kaija pelkäsi avioon menoa, sillä inhottavinta mitä hän tiesi, oli alusvaatteisillaan oleva mies. Väittäessäni, että liiallinen siveys aiheuttaa ehkä enemmän onnettomuutta kuin liiallinen vapaus, veti Kaija esiin Jaakon, joka kerran kuului kanssamme samaan seuraan.