Rouva Koiviston päiväkirja: Kun televisiosta tulee Sirkus Pasila, kelpo sosialisti nukkuu mutta kapitalisti on virkku ja valpas

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 93 vasemmiston viihde kiihdyttää herraskaisia.

Tellervo Koiviston 93. pakina, Suomen Kuvalehti numero 2/1971.

Sitä huomaa ehtineensä myöhempään keski-ikään silloin kun ikätoverit vastaavat pyhien viettoa koskevaan tiedusteluun: ”Kiitos, oikein mukavasti. Nukuin kerrankin tarpeeksi.” Nukkuminen kuuluu omiinkin jouluiloihini. Nukuin myöhään ja varhain ja nukuin autuaan tietämättömänä siitä, että televisio antoi monelle aihetta pitkäaikaiseen valveillaoloon.

Sirkus Pasila ei siis minun yöuntani järkyttänyt, mutta eipä tainnut järkyttää monen muunkaan vasemmistolaisen. Talonpoikaisjärkeni mukaan kelpo sosialisti käyttää keskiyön tuntinsa toisenlaiseen rentoutumiseen kuin mitä television katselu tarjoaa. Hän yksinkertaiseti nukkuu, onhan duunarin yleensä oltava töissä jo silloin, kun herraskaisempi kansa vielä kääntää kylkeä. Kunnon kapitalisti puolestaan nukkuu aamulla ja valvoo illalla ja on Sirkus Pasilan katseluaikaan vielä virkku ja valpas.

Joten olipa vasemmistolaisen viihteen tarkoituksena mikä tahansa, niin myöhäinen lähetysaika tekee siitä enemmän kapitalistin kiihdykkeen kuin sosialistin viihdykkeen.