Rouva Koiviston päiväkirja: Kun naisella on lapsia, ura ei etene – miehellä sen sijaan voi olla viisi lasta ja kymmenen harrastusta

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 26 kirjoittaja pohtii, että kotirouvalta vasta urakehitys puuttuukin.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tellervo Koiviston 26. pakina, Suomen Kuvalehti numero 18/1969.

Rakas päiväkirja. Sain hauskan ja katkeran kirjeen itäisestä Suomesta. Kirjeen kirjoittaja oli hakenut johtajan virkaa laitoksessa, jonka palveluksessa hän on ollut, mutta vähemmän pätevä oli hänet ohittanut. Tällaista sattui hänen kohdallaan jo toistamiseen.

Kirjoittaja kertoo hyvistä arvosanoistaan ja jatkaa: ”Siitä huolimatta saan vuodesta toiseen olla nöyrä alainen. Paperini eivät osoita, että minulla olisi vikaa yläpäässä, olen käsittänyt syrjimisen johtuvan vain alapäässä esiintyvistä puutteellisuuksista.”

Kirjoittajalla, joka kirjeestä päätellen on tarmokas tyttö, on pari lasta, ja tämä oli katsottu raskauttavaksi todistukseksi häntä vastaan virkaa täytettäessä. Kun naisella on lapsia, ei tämä voi mukamas riittävästi keskittyä työhönsä. Miehellä sen sijaan voi olla viisi lasta ja kymmenen sivuharrastusta ilman, että hänen leipätyönsä katsottaisiin siitä kärsivän.

Eräällä naispuolisella tuttavallani ei ole perhettä, joten lapset eivät ainakaan ole esteenä hänen virkaurallaan. Mutta kun hän haki erästä valtion virkaa, asetettiin hänen kanssaan samanarvoiseksi mies, jolla oli alempi oppiarvo. Valinta kääntyi tuttavani eduksi vasta sitten, kun mies luopui kilpailusta saatuaan muualta edullisemman toimen.