Rouva Koiviston päiväkirja: Kun lemmit, älä ajattele muuta, kun tanssit, pane sielusi mukaan – ja kun näet fasaaneja, katso niitä

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 56 kirjoittaja keskittyy hetkeen ja tuntee elävänsä.

Tellervo Koiviston 56. pakina, Suomen Kuvalehti numero 3/1970.

Aviomies arvosteli syksyllä pitämässään puheessa historiallista analogia-ajattelua. Hänen mukaansa saattaa olla kohtalokasta luottaa siihen, että tapaus A:ta seuraa tapaus B, koska niin on tapahtunut ennenkin. ”Me emme tiedä mitään tulevaisuudesta, mutta kun tunnemme menneisyyden, voimme suhtautua luottamuksella tulevaisuuteen.”

Mutta vipuun voi käydä viisaskin. Kun vuoden viimeisinä päivinä ehdotin matkaa Tampereelle, sortui aviomies sanomaan: ”Mikäpäs siinä, meillähän on ennenkin ollut mukavaa siellä.” Niinpä sitten vietimme aaton Tampereella. Katselimme tähtitaivasta planetaariossa, Zorbasta teatterissa, tapasimme tuttuja ja viihdyimme.

Istuessani paluumatkalla junassa huomasin parven fasaaneja pellolla jossakin Hämeenlinnan eteläpuolella. Mieleeni tuli Zorbas ja hänen filosofiansa: kun teet työtä, tee se hyvin, kun lemmit älä ajattele sillä hetkellä mitään muuta, kun tanssit, pane mukaan koko sielusi ja ruumiisi.