Rouva Koiviston päiväkirja: ”Bussista tuli esiin mies, punainen ja kiukkuinen kuin...” – liikenneraivoa vuodelta 1969

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 30 kirjoittaja ajattelee väkivaltaisia ajatuksia kolaripaikalla.

Tellervo Koiviston 30. pakina, Suomen Kuvalehti numero 23/1969.

Rakas päiväkirja. Kun joskus sanoin, että ihmisiltä puuttuu suhteellisuudentaju ja että he eivät osaa erottaa suuria asioita pienistä, en suinkaan tarkoittanut itseäni.

Päivän lehdissä kerrotaan, miten muutamat ovat käyneet kuussa, toiset neuvotelleet Leningradissa ja eräät ovat saaneet vihdoinkin valmiiksi ehdotuksen maatalouden hintalaiksi. Minun kannaltani nämä kaikki ovat pikkuasioita, sillä koin tänään järkytyksen, joka on minulle suuri ja tärkeä juuri nyt.

Päivä alkoi aivan tavallisesti tai vähän paremmin, sillä aurinko paistoi. Lähdin perheenemännän tavanomaiselle ostosmatkalle. Ensimmäinen tapaamani ihminen oli porrassiivooja, jonka kanssa vaihdoin muutaman sanan.

Jos olisin muistanut appiukkoni neuvon, että on parasta luopua suunnitellusta matkasta, mikäli ensimmäinen vastaantulija on nainen, olisin ehkä säästynyt nöyryytyksiltä. Nyt sen sijaan siivoojarouva tartutti iloisuuttaan ja jatkoin matkaani harvinaisen hyväntuulisena.