Rouva Koiviston päiväkirja: ”Asettauduin pilkkaajien puolelle puhuttaessa isyyslomasta – tuttava tuuletti luutuneita mielipiteitäni”

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 15 puhutaan sukupuolirooleista – kuten nykyäänkin.

Tellervo Koiviston 15. pakina, Suomen Kuvalehti numero 6/1969.

Rakas päiväkirja. Kahvilla, voileivillä, villahuivilla, puhelimella, kuumemittarilla (hongkongilainen iski naapuria eilen) ja kriittisellä mielellä varustautuneena asettaudun tähän sohvan nurkkaan katsellakseni pääministerin haastattelutuntia, jonka pitäisi alkaa näillä minuuteilla.

Harmittelin tässä itsekseni etten tullut ottaneeksi ajoissa selvää haastattelijoista. Olisi pitänyt varoittaa tuosta Jutta Zilliacuksesta, jonka kysymyksiin valtuustoehdokas Ilaskivi kerran kompastui. Ilaskiven vastaus aiheutti harvinaisen runsaan vastalauseryöpyn ja taisi vähentää hänen äänimääränsäkin muutamalla tuhannella. Väite, että naisen paikka on kotona, tuli kalliiksi myöskin Tanskan prinssi Henrikille. Hän menetti monta naissydäntä sekä laatusanansa ”den dejlige”.

 

Roolikeskusteluja on käyty myöskin Japanissa. Pääministerin vaimo väitti julkisesti, että hänen miehensä lyö häntä. Nyt on pääministeriltä kysytty, onko hänellä tapana lyödä vaimoaan, ja tämä on myöntänyt näin tekevänsä. Tapaus on herättänyt naurua ulkomailla, mutta oman kansan reaktiosta en ole kuullut kerrottavan.