Rouva Koiviston päiväkirja: Aikakauslehdet ovat pulskistuneet, mutta pienet sanomalehdet näkevät nälkää ja kuukahtavat pois

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 46 lehtikuolemat pohdituttavat.

Tellervo Koiviston 46. pakina, Suomen Kuvalehti numero 43/1969.

Rakas päiväkirja. Siihen aikaan kun televisio oli uusi ja ihmeellinen, pelättiin, että ihmisten mielenkiinto lukemiseen vähenee ja kustantajat perii hukka.

Pelko on osoittautunut aiheettomaksi. Aikakauslehdet ovat pitäneet pintansa ja pulskistuneet entisestään. Televisiosta on tullut niille keino-emo, joka antaa uusia aiheita ja luo poppareita. Perin suppeata piiriä kiinnosti nuorisoseuran haitarinsoittajan lemmensurut, mutta TV-tähden rikkoutuneen avioliiton syyn haluavat kaikki tietää.

Sanomalehtien kehitys on ollut epätasaista. Näyttää siltä, että raamatun ennustus ”jolla paljon on, sille annetaan, jolla vähän on, menettää senkin” on niiden kohdalla toteutunut kirjaimellisesti. Suuret lehdet saavat ilmoituksia, niillä on sen vuoksi varaa myöskin tekstisivuille, mutta pienet näkevät kaikinpuolista nälkää ja kuukahtavat pois yksi toisensa jälkeen.