Rouva Koivisto veikkasi ainakin kahta naisministeriä, mutta toisin kävi: ”Myönnän ennustamisen taitoni joutuneen häpeään”

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 74 kirjoittaja moittii tuoretta Teuvo Auran virkamieshallitusta.

Tellervo Koiviston 74. pakina, Suomen Kuvalehti numero 22/1970.

Viikko sitten tarjouduin lyömään vetoa siitä, että tulevaisuudessa jokainen hallituksenmuodostaja ottaa vähintään kaksi naista ministeriöönsä. Vedonlyöntitarjoukseni tuli julkisuuteen liian myöhään. Kukaan ei ehtinyt vastata, joten vältyin taloudellisilta menetyksiltä.

Mitä muihin menetyksiin tulee, niin myönnän ennustamisen taitoni joutuneen häpeään. Varsinainen häpeä, vain yhden naisministerin nimittäminen, ei tietenkään koidu minun vaan hallituksen muodostajan – kuka hän sitten lieneekin – kannettavaksi.

Hallituksen muodostaja voi aina puolustautua. Hän voi selittää, että hallitushan on vielä keskeneräinen ja että tyhjät tuolit on nimenomaan ajateltu miehittää naisilla. Hallitusta tehtäessä sattui vain olemaan niin tulevanpalava kiire. Herrat oli helppo tavoittaa klubeilta ja kissanristiäisistä ja muistaahan niiden puhelinnumerotkin, kun niitä on niin usein vuosikymmenien kuluessa tarvittu.

Mutta eihän noita naisia mistään tapaa, kun ne istuvat kammioissaan ja puhelinluettelotkin ovat nykyisin niin paksuja ja hankalia, ettei niistä nyt kiireessä mitään löydä.