Rouva Koivisto selailee kuvia vuodelta 1960: Kekkosen syntymäpäivillä illan näkyvin sankari oli naapurimaan päämies Nikita

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 54 albumista löytyy ensimmäinen pitkä iltapuku ja Mauno frakissa.

Tellervo Koiviston 54. pakina, Suomen Kuvalehti numero 1/1970.

Lehdet julkaisevat näinä päivinä historiikkia menneen vuoden ja vuosikymmenen tapahtumista. Kertaus onkin tarpeen – mikäli menneiden muistamisella jotakin arvoa on – sillä aikanaan tärkeinäkin pidetyt asiat unohtuvat hämmästyttävän helposti. Kun kysymme esimerkiksi, mitä tapahtui vuonna 1965, jää vastaus yleensä laihaksi. Jokainen, joka on yrittänyt laittaa valokuviaan aikajärjestykseen, tietää miten vaikeaa on muistaa, minä vuonna tehtiin matka Saimaalle tai milloin oli Hilda-tädin hautajaiset.

Kokeilin omaa muistiani yrittämällä palauttaa mieleeni vuoden 1960, mutta en löytänyt siitä minkäänlaista kiinnekohtaa. Vasta selailtuani valokuvia ja Mitä Missä Milloin -kirjaa (Otava), alkoi vuosi saada eloa.

 

Eräästä albumini kuvasta päätellen oli perhe käynyt mökillä lapioimassa lunta katolta. Perheen parivuotias tyttö oli kiivennyt lapioineen syntyneelle lumivallille. Koska tytön punainen tupsulakki tavoittelee räystästä, rohkenen päätellä, että talvi 1960 oli runsasluminen.