Rouva Koivisto on ollut muuttopuuhissa: ”Muutto on surullisen surkea kuva koko elämästämme”

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 69 kirjoittaja pohtii tavaroiden merkitystä ihmiselle.

Tellervo Koiviston 69. pakina, Suomen Kuvalehti numero 17/1970.

Vapaaehtoiseen asunnon vaihtoon liittyy kiirettä, tuhansia muistettavia asioita ja iloa uudesta asunnosta. Väsymyksen hetkenä mieli saattaa kuitenkin käydä apeaksi. Muutto on surullisen surkea kuva koko elämästämme.

Vaikka me emme useinkaan pysty antamaan pätevää selitystä olemisemme tarkoituksesta, osoittavat käytännön havainnot meidän asettavan tärkeäksi tavoitteeksemme omaisuutemme kartuttamisen. On tyyppejä, jotka elävät vaatimattomasti puutteen rajamailla ja jättävät jälkeensä huomattavan omaisuuden, mutta nämä ovat harvinaisuuksia. Normaali-ihminen haluaa näyttää muille mihin hän pystyy eli mitä hän omistaa.

 

Ihminen rakastaa omaisuuttaan. Yhdeksänkymmenprosenttisella varmuudella hän ei ole tyytyväinen siihen perintöosaan, joka hänelle pesänjaossa siunaantuu. Erimielisyys muutaman maaneliömetrin omistuksesta tekee naapureista elämänikäisiä vihamiehiä. Omaisuusrikoksiin syyllistyneitä odottaa ankara rangaistus. Mutta toisaalta: lapsi hylkää kalliit lelunsa, äiti epämuodikkaat vaatteensa, isä arvolleen sopimattoman autonsa. Emme loppujen lopuksi taidakaan välittää siitä minkä omistamme. Meille on tärkeätä vain itse omistusoikeus ja se vaikutus, minkä omaisuutemme saa aikaan muissa.