Rouva Koivisto: ”Minkä sille mahtaa, että muuttopuuhat kuuluvat naistentöihin ja lomailu ja matkailu miehille”

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 71 kirjoittaja pohtii kotitöiden epätasaista jakautumista miesten ja naisten kesken.

Tellervo Koiviston 71. pakina, Suomen Kuvalehti numero 19/1970.

Kohtalotoverini Ksantippa. Lehdessä ollut kirjeesi saapui juuri parahultaisesti lämmittääkseen muuton ja yksinäisyyden rasittamaa mieltäni. Siitä sinulle lämpimät kiitokset.

Sanoit suovasi vilpittömästi Manulle hänen lomansa, mutta väitit, että ”Noin ovat miehenpuolet muuttojen yhteydessä maailman sivu menetelleet. Korjaavat visusti luunsa pois revohkasta ja astuvat muina miehinä uuteen kotiin, joka on sapattikunnossa”.

Juuri niin.

Tämänkin huoneiston edellinen haltija joutui olemaan muuttoviikon Amerikassa, ja toinen tuntemani perheenpää pahoitteli hiljan sydäntäsärkevästi sattumaa, joka pakotti hänet lähtemään Lappiin lomalle juuri silloin kuin perheen omakotitalo valmistui muuttokuntoon. Mutta minkä sille mahtaa, että meidät on luotu miehiksi ja naisiksi ja työt on luotu miestentöiksi ja naistentöiksi siten, että lomailu ja matkailu kuuluvat edellisiin ja muuttopuuhat taas jälkimmäisiin.