Rouva Koivisto ja Ruotsiin muuttanut Sirpa, 14: ”Ne vaan huusi, että painu Suomeen, eikä kukaan auttanut”

Suomalaiset tulevat Ruotsiin heikoin eväin, kerrottiin Tellervo Koivistolle Göteborgissa. Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972.

Tellervo Koiviston 109. pakina, Suomen Kuvalehti numero 24/1971.

Göteborgin maahanmuuttajien neuvontatoimistossa kertoo nuori suomalainen nainen vaikeuksistaan. Hänellä on vakituinen työpaikka suuressa ravintolassa. Mutta kun raskaus tul ilmi, siirrettiin hänet jollakin tekosyyllä tilapäisten työntekijöiden listalle, mikä on käytännössä merkinnyt työttömyyttä maaliskuusta lähtien.

Immigrantservice yrittää auttaa, mutta mahdollisuudet ovat rajoitetut. Huomattava naisten työllistäjä, tekstiiliteollisuus, on muuttanut rajojen ulkopuolelle, joten kieli- ja ammattitaidottomille on tarjolla lähinä vain ravintola- ja siivoustyötä. Näilläkin aloilla on runsaan tarjonnan vuoksi työnantajan markkinat. Raskaanaoleva saa helposti mennä, työnantaja säästää kesälomakorvauksen synnytysajalta.

 

Yrittäessäni helluntain jälkeisenä arkipäivänä tavoittaa siirtolaisuuden parissa työskenteleviä viranomaisia, sain kuulla heidän olevan alan neuvottelupäivillä. Informaatiota hankittiin ja annettiin. Tiedottamisen merkitystä korostettiin sosiaalitoimistossakin: ihmiset tulevat tänne hämmästyttävän vähäisin eväin, sekä aineellisin että henkisin. Suomessa olisi yhä uudelleen ja uudelleen korostettava, että Ruotsiin ei pidä lähteä ilman varmaa tietoa työpaikasta. Edelleen olisi annettava tietoja korkeista vuokrista ja hintatasoista. Palkka ei ehkä riitä. Ja ennen kaikkea olisi puhuttava kielen merkityksestä.