Rouva Koivisto haastattelee Mauno Koivistoa: Miksi nainen valittiin ministeriksi – entä saavatko naisministerit saunavuoron?

Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Tellervo Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972. Osassa 59 aiheena on demareiden ensimmäinen naisministeri Margit Eskman.

Tellervo Koiviston 59. pakina, Suomen Kuvalehti numero 6/1970.

Sos.dem.puolue hankki nimiinsä ensimmäisestä suomalaisesta naisministeristä koituvan kunnian. Miina Sillanpää oli merkittävä nainen, uranuurtaja monella alalla. Liiankin mittava kenties. Hallituslistoja katsellessa tulee nimittäin mieleen epäilys, että puolue on ministerinpaikkoja täyttäessään verrannut naisehdokkaita Miinaan ja koska mitta on ollut kohtuuton, ovat naiset Tyyne Leivo-Larssonia lukuunottamatta jääneet valtioneuvoston ulkopuolelle.

Naisten osuus eduskunnassa ei ole läheskään oikeassa suhteessa äänioikeutettujen sukupuolijakautumaan. Suurista puolueista sos.dem.puolueella on eniten naisedustajia, keskustapuolueella vähiten. Keskustapuolueen nainen on kuitenkin ollut useimmin ministerinä, mikä johtunee siitä, että puolue on ollut hallituksessa lähes yhtäjaksoisesti.

 

Syyt naisten syrjimiseen ovat suunnilleen samat politiikassa kuin työelämässäkin.