Rouva Koivisto ”fan klubinsa” vieraana: Tulin yllätetyksi – eteisessä esiintyi mieskuoro ja orkesteri

Turun Ukkokodissa ei oltu toimettomia, kertoo Tellervo Koivisto. Suomen Kuvalehti julkaisee blogina Koiviston pakinat vuosilta 1968–1972.

Tellervo Koiviston 127. pakina, Suomen Kuvalehti numero 7/1972.

Lauantai-iltapäivällä kello kolmen maissa seisoin Turussa arvokkaan näköisen talon edessä. Olin saanut viestin, jonka mukaan oli tässä talossa ihailijakerho, fan klubi. Kerho toivoi, että tulisin tervehdyskäynnille sitten kun kiireiltäni joudan.

Koska kysymyksessä oli elämäni ainoa – toistaiseksi ainoa – fan klubi, alkoi minusta tuntua, että kaikki kiireet johtavat Turkuun.

Edessäni olevassa talossa oli varustauduttu. Ulkona paloi tuli ja verhojen heilahtelu ikkunoissa paljasti odottelijat. Mutta kaikesta huolimatta tulin yllätetyksi.  Eteisessä esiintyi mieskuoro ja orkesteri, niin uljas, että se korvasi kaikki varhaisempina vuosikymmeninä kuulematta jääneet serenadiesitykset.

Talo, johon olin tullut, oli Gubbhemmet i Åbo. Turun Ukkokoti on Nahkurinmäellä. Viereisellä Parkinmäellä on ”akkakoti”, entinen palvelijatarkoti. Ukkokoti perustettiin aikanaan säätyläisiä varten, palvelijatarkotiin sijoitettiin säätyläisten yli-ikäisiksi käyneet palvelijat. Nykyisin molemmissa on ”säädyttömiä” eli tavallisia vanhoja ihmisiä.