Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Järjenvastaisella tiellä järjettömässä maailmassa

Blogit Rajalla 30.4.2018 15:03
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Keskellä ei mitään – ja samalla keskellä olennaisinta. Vietin kolme päivää Taizén yhteisössä keskellä Ranskan keväisen vihreää maaseutua. Sata vuotta vanhat kivistä rakennetut maalaistalot navettoineen ympäröivät ’kylää kylässä’.

Taizén elämää rytmittävät rukoushetket sekä arkinen työ, suuren vierasjoukon ruokkiminen ja paikkojen pitäminen siisteinä. Nyt Taizéssa oli muutamia satoja ihmisiä. Sesonkiaikoina heitä on tuhansia. Useimmat kävijät ovat nuoria, vanhemmat tulevat muistelemaan omia nuoruuden kokemuksiaan ja etsimään yhteisyyden kokemusta sekä toisiin ihmisiin että Jumalaan.

”Koko ihmiskunta on yhtä perhettä ja Jumala elää jokaisessa ihmisessä, ilman poikkeuksia”, kirjoittaa veli Alois, veljestön nykyinen johtaja. Taizé-veljiä on tällä hetkellä yli 100. Hopeanvärinen kapea sormus vasemman käden nimettömässä kertoo veljien elinikäisestä sitoutumisesta. Kaikki veljet eivät asu Taizèssä, vaan eri puolilla maailmaa auttamassa köyhistä köyhimpiä.

Jokaisella veljistä on toinen veli, jonka tehtävänä on kuunnella veljeä. – Onko sinulla maailmassa yksi ihminen, joka on ottanut tai jolle on annettu tehtäväksi kuunnella sinua? Onko sinun tehtävänäsi kuunnella yhtä ihmistä maailmassa? Pitäisikö tällainen sisällyttää SOTE-suunnitelmiin!

Matkalla Taizén yhteisöön poikkesimme Genevessä Luterilaisen Maailmanliiton toimistolla. Maailmanpalvelu-osaston johtaja Maria Immonen kertoi työstä, mitä järjestö tekee kriisialueilla eri puolilla maailmaa. Immosta kiinnostavat kysymykset oikeudenmukaisuudesta, maailman epäreiluudesta ja se mikä globaalilla tasolla aiheuttaa köyhyyttä. Nämä ovat olennaisia kysymyksiä niillä alueilla, joissa Maailmanpalvelu tekee työtä.

Maria Immonen kertoo pakolaisleiristä Tchadissa, ensisuojasta Ugandassa, Rohinga-lasten koulusta luoteis-Burmassa, sissien taistelutantereesta keskeltä Kolumbiaa ja pakolaisista Mauritanian aavikolla. Maailmanpalvelulla on yli 8000 työntekijää, jotka edustavat monia uskontoja ja maailmankatsomuksia. Yhteistä heille ovat ihmisarvon ja oikeudenmukaisuuden kunnioittaminen, myötätunto ja ihmisten moninaisuuden kunnioittaminen, osallistavuus, läpinäkyvyys ja vastuullisuus työssään.

Pakolaisuus on yhä kasvava ongelma maailmassa. Pakolaisia on maailmassa yli 65 miljoonaa. He onvat miehiä ja naisia, lapsia ja vanhuksia, tavallisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään kodistaan kesken tavallisen arkipäivän askareiden tai paenneet yön pimeyteen. Maria Immosen työtoverit auttavat näitä ihmisiä – yhtä kerrallaan.

Poliitikot päättävät maailman ja ihmisten asioista. Taizén veljet ja Maailmanpalvelun työntekijät korjaavat sitä mitä toiset ihmiset ovat rikkoneet – tässä järjettömässä maailmassa. Maailmalla uutisoitiin Koreoiden johtajien historiallisesta tapaamisesta. Taizéssa rukoilimme samaan aikaan tämän tapaamisen puolesta. Onko järjettömässä maailmassa uuden kevään toivoa?

Taizén yhteisön perustajan veli Rogerin viimeiset sanat olivat: ”Se, missä määrin yhteisömme luo mahdollisuuksia ihmiskunnalle avartaa…” Maailman ja ihmiskunnan tulevaisuus on auki.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.