Järjenvastaisella tiellä järjettömässä maailmassa

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Keskellä ei mitään – ja samalla keskellä olennaisinta. Vietin kolme päivää Taizén yhteisössä keskellä Ranskan keväisen vihreää maaseutua. Sata vuotta vanhat kivistä rakennetut maalaistalot navettoineen ympäröivät ’kylää kylässä’.

Taizén elämää rytmittävät rukoushetket sekä arkinen työ, suuren vierasjoukon ruokkiminen ja paikkojen pitäminen siisteinä. Nyt Taizéssa oli muutamia satoja ihmisiä. Sesonkiaikoina heitä on tuhansia. Useimmat kävijät ovat nuoria, vanhemmat tulevat muistelemaan omia nuoruuden kokemuksiaan ja etsimään yhteisyyden kokemusta sekä toisiin ihmisiin että Jumalaan.

”Koko ihmiskunta on yhtä perhettä ja Jumala elää jokaisessa ihmisessä, ilman poikkeuksia”, kirjoittaa veli Alois, veljestön nykyinen johtaja. Taizé-veljiä on tällä hetkellä yli 100. Hopeanvärinen kapea sormus vasemman käden nimettömässä kertoo veljien elinikäisestä sitoutumisesta. Kaikki veljet eivät asu Taizèssä, vaan eri puolilla maailmaa auttamassa köyhistä köyhimpiä.

Jokaisella veljistä on toinen veli, jonka tehtävänä on kuunnella veljeä. – Onko sinulla maailmassa yksi ihminen, joka on ottanut tai jolle on annettu tehtäväksi kuunnella sinua? Onko sinun tehtävänäsi kuunnella yhtä ihmistä maailmassa? Pitäisikö tällainen sisällyttää SOTE-suunnitelmiin!

Matkalla Taizén yhteisöön poikkesimme Genevessä Luterilaisen Maailmanliiton toimistolla. Maailmanpalvelu-osaston johtaja Maria Immonen kertoi työstä, mitä järjestö tekee kriisialueilla eri puolilla maailmaa. Immosta kiinnostavat kysymykset oikeudenmukaisuudesta, maailman epäreiluudesta ja se mikä globaalilla tasolla aiheuttaa köyhyyttä. Nämä ovat olennaisia kysymyksiä niillä alueilla, joissa Maailmanpalvelu tekee työtä.

Maria Immonen kertoo pakolaisleiristä Tchadissa, ensisuojasta Ugandassa, Rohinga-lasten koulusta luoteis-Burmassa, sissien taistelutantereesta keskeltä Kolumbiaa ja pakolaisista Mauritanian aavikolla. Maailmanpalvelulla on yli 8000 työntekijää, jotka edustavat monia uskontoja ja maailmankatsomuksia. Yhteistä heille ovat ihmisarvon ja oikeudenmukaisuuden kunnioittaminen, myötätunto ja ihmisten moninaisuuden kunnioittaminen, osallistavuus, läpinäkyvyys ja vastuullisuus työssään.

Pakolaisuus on yhä kasvava ongelma maailmassa. Pakolaisia on maailmassa yli 65 miljoonaa. He onvat miehiä ja naisia, lapsia ja vanhuksia, tavallisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään kodistaan kesken tavallisen arkipäivän askareiden tai paenneet yön pimeyteen. Maria Immosen työtoverit auttavat näitä ihmisiä – yhtä kerrallaan.

Poliitikot päättävät maailman ja ihmisten asioista. Taizén veljet ja Maailmanpalvelun työntekijät korjaavat sitä mitä toiset ihmiset ovat rikkoneet – tässä järjettömässä maailmassa. Maailmalla uutisoitiin Koreoiden johtajien historiallisesta tapaamisesta. Taizéssa rukoilimme samaan aikaan tämän tapaamisen puolesta. Onko järjettömässä maailmassa uuden kevään toivoa?

Taizén yhteisön perustajan veli Rogerin viimeiset sanat olivat: ”Se, missä määrin yhteisömme luo mahdollisuuksia ihmiskunnalle avartaa…” Maailman ja ihmiskunnan tulevaisuus on auki.