Ristiinnaulitsemisen pitkä varjo

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Yli kaksituhatta vuotta sitten Rooman valtakunnan syrjäisessä kolkassa maaherra Pilatus joutui hankalaan välikäteen. Hän tiesi sisimmässään, että tuomittavaksi tuotu mies ei ollut syyllinen. Vaimo ja omatunto yrittivät saada Pilatuksen toimimaan oikein.

Pilatus yritti vierittää vastuun Herodekselle. Olihan kyse juutalaisten sisäisistä kiistoista. Vastuuta ei voinut paeta. Kansanjoukon kiivas huuto: Ristiinnaulitse! hukutti alleen niin omantunnon kuiskeet kuin vaimon unetkin. Pilatus pesi kätensä ikään kuin sillä olisi voinut pestä oman syyllisyytensä.

Politiikasta oli kyse kaksituhatta vuotta sitten. Politiikka saa edelleen ihmiset hankaliin tilanteisiin. Yleensä asioissa on ainakin kaksi puolta. Kun toisaalle kumarrat, toisaalle pyllistät. On sitten kyse sote-ratkaisuista tai työttömien aktiivimallista, irtisanomisista tai luonnollisesta poistumasta.

Sanoilla voimme yrittää selitellä asioita niin, että musta näyttää valkoiselta. Teot eivät valehtele, niitä ei voi selittää pois. Eikä vastuuta päätöksistä voi pestä millään valkaisupesuaineella. Siksi päätösten tekeminen ja vastuunottaminen niistä onkin niin hankalaa.

Pitkänperjantain varjo ulottuu meidän päiviimme. Se muistuttaa siitä, että vain rakkaus voittaa väärät päätökset ja väärät teot. Sen tähden on pääsiäinen. Uuden alkamisen aamu, jollin aurinkokin tanssii.

Hyvää ylösnousemuksen pääsiäistä!