Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Ristiinnaulitsemisen pitkä varjo

Blogit Rajalla 29.3.2018 12:28
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Yli kaksituhatta vuotta sitten Rooman valtakunnan syrjäisessä kolkassa maaherra Pilatus joutui hankalaan välikäteen. Hän tiesi sisimmässään, että tuomittavaksi tuotu mies ei ollut syyllinen. Vaimo ja omatunto yrittivät saada Pilatuksen toimimaan oikein.

Pilatus yritti vierittää vastuun Herodekselle. Olihan kyse juutalaisten sisäisistä kiistoista. Vastuuta ei voinut paeta. Kansanjoukon kiivas huuto: Ristiinnaulitse! hukutti alleen niin omantunnon kuiskeet kuin vaimon unetkin. Pilatus pesi kätensä ikään kuin sillä olisi voinut pestä oman syyllisyytensä.

Politiikasta oli kyse kaksituhatta vuotta sitten. Politiikka saa edelleen ihmiset hankaliin tilanteisiin. Yleensä asioissa on ainakin kaksi puolta. Kun toisaalle kumarrat, toisaalle pyllistät. On sitten kyse sote-ratkaisuista tai työttömien aktiivimallista, irtisanomisista tai luonnollisesta poistumasta.

Sanoilla voimme yrittää selitellä asioita niin, että musta näyttää valkoiselta. Teot eivät valehtele, niitä ei voi selittää pois. Eikä vastuuta päätöksistä voi pestä millään valkaisupesuaineella. Siksi päätösten tekeminen ja vastuunottaminen niistä onkin niin hankalaa.

Pitkänperjantain varjo ulottuu meidän päiviimme. Se muistuttaa siitä, että vain rakkaus voittaa väärät päätökset ja väärät teot. Sen tähden on pääsiäinen. Uuden alkamisen aamu, jollin aurinkokin tanssii.

Hyvää ylösnousemuksen pääsiäistä!

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.