Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Tanhupallo, tulisitko käymään meillä?

Blogit Rajalla 30.1.2018 11:41
Stiven Naatus
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.

Viime viikonlopun ehdottomasti eniten emootioita herättänyt aihe oli Tanhupallo. Tanhupallo on viisivuotias kiharatukkainen kirkasääninen tyttö, joka kuljettaa mukanaan lemmikkiään karvamatoa ja laukoo lapsen viattomuudella sopimattomia tietoja perheestään; äiti yrittää jaksaa, eno yrittää raikastua ja isällä on burnout keskiviikkona ja torstaina. Tämän lisäksi Tanhupallo on tietysti näyttelijä Kiti Kokkosen luoma sketsihahmo Putous-ohjelmasta .

Tanhupallo osuu suoraan hermoon. Nauraessamme lapselle, joka paljastaa perheen ja samalla muidenkin outoudet, nauramme samalla itsellemme ja vähän kaikelle mitä ympärillämme tapahtuu.

Tanhupallo on huomattavasti liikuttavampi juttu, kuin esimerkiksi presidentinvaalit. Itse asiassa kaikki nuo paneelikeskustelut olisivat kaivanneet Tanhupallon pieniä askeleita lavasteiden takaa ja hänen kirkasta ääntään. Ääntä, joka keskeyttää toimittajan uuvuttavan vakiintunutta kaavaa noudattavan sovinnaisen näytelmän. Tanhupallon kommentit ja kysymykset kohdistuvat siihen, miten meillä todella menee: miksi äiti ei jaksa, mihin isän voimat katosivat, miksi vanhemmat höpsähtävät kasvattamaan lapsesta suorittajaa luettuaan tietokoneelta jonkin uusimman tutkimuksen.

Tanhupallo puhuu ja kertoo paljon läsnäolosta ja sen kaipuusta. Hän pyytää juontajaa tulemaan käymään heillä kotona, vaikka muistaakin ettei se käy, koska kotona joka päivä jollakin on jotakin. Hänen ystäviään ovat televisiossa esiintyvät hahmot ja viihteen tunnetut naamat, koska muut eivät oikein ole läsnä.

Naurettuani mahani kipeäksi, alankin ajatella kaikkia niitä asioita, joista Tanhupallo puhuu. Hän on huomaamattani luonut sisälleni tilaa kaikille näille vähän aroille asioille. Tanhupallo on todellinen arvokeskustelija. Ja sielunhoitaja. Sielunhoitajan yksi tärkeä tehtävä on nimittäin luoda tila, jossa kaikenlaiset asiat voivat tulla näkyviin.

Tanhupallon luonut näyttelijä Kiti Kokkonen vaikuttaa itsekin olevan avoin. Näyttelijähän saa leipänsä siitä, että on vähän häpeälliselläkin tavalla auki lavalla meidän muiden puolesta. Mutta Kokkonen ei ole ollut auki vain lavalla. Luin haastattelun jossa hän kertoi yhtä ja toista itsestään. Muun muassa uusperheen arjesta ja haasteista, teemasta, joka on minullekin tuttu.

Tanhupallon hahmo tuntuu ehdottavan, että mitäs jos lopetettaisiin pingottaminen. Innostuttaisiin välillä hassuista jutuista. Eikä sillä niin väliä, vaikka silloin ehkä joku kipeä kohtamme tulisikin pintaan tai emme ehtisi keräämään pisteitä muualla. Voitaisiin sen sijaan nauraa yhdessä.

Tanhupallo, tulisitko sinä käymään meillä?

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.