Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Maailmanloppu tulee – oletko valmis?

Blogit Rajalla 26.1.2018 11:24
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Maailmanlopun kellon minuuttiviisari nytkähti eteenpäin. Nyt se näyttää aikaa 23.58. Vain kaksi minuuttia erottaa meidät ihmiskunnan lopusta.

Lopunaikoja maalailivat sekä presidenttiehdokkaat että toimittajat vaalitenteissä. Suurimpia uhkia tuntuvat olevan ilmastonmuutos ja väestön nopea kasvu sekä niiden seuraukset. Kotoisampia ongelmia oli lasten ja nuorten tulevaisuus ja työttömien ihmisten tilanne. Ja vastauksena lähes kaikkeen se, liittyykö Suomi Natoon vai ei.

Tänään on kulunut Suomen sisällissodan alkamisesta 100 vuotta. Punaiset ja valkoiset olivat vastakkain. Toisten mielestä kyse oli yhteiskunnallisesta muutoksesta, toisten mielestä vapaussodasta. Minun on vaikea ymmärtää puhetta armeijan kaluston uusimiseen tarvittavista määrärahoista. Tai presidenttiehdokkaiden Nato-kantojen tivaamista. Eikö nyt voitaisi puhua rauhasta ja sen rakentamisesta.

”Rauha on Suomen suuri tarina.” Näin Pekka Haavisto kiteytti historiaamme. Hänen mukaansa meillä on tietoa rauhan tekemisestä, jota maailmalla tarvitaan. Useimpien sotien taustalla on epäoikeudenmukaisuus. Vesi, ruoka, maa, koulutus tai työ eivät jakaudu tasaisesti.

Pari vierailua Afrikassa on avannut silmiä ilmastonmuutoksen seurauksille. Valkoisen miehen – ja naisen – taakka painaa edelleen. Velkaa ei ole maksettu. Omaa hyötyä tavoittelevat nykyiset Afrikan maiden auttajat. Maailman väkirikkaimmat maat tarvitsevat lisää tilaa.

Kello käy…

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.