Maailmanloppu tulee – oletko valmis?

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Maailmanlopun kellon minuuttiviisari nytkähti eteenpäin. Nyt se näyttää aikaa 23.58. Vain kaksi minuuttia erottaa meidät ihmiskunnan lopusta.

Lopunaikoja maalailivat sekä presidenttiehdokkaat että toimittajat vaalitenteissä. Suurimpia uhkia tuntuvat olevan ilmastonmuutos ja väestön nopea kasvu sekä niiden seuraukset. Kotoisampia ongelmia oli lasten ja nuorten tulevaisuus ja työttömien ihmisten tilanne. Ja vastauksena lähes kaikkeen se, liittyykö Suomi Natoon vai ei.

Tänään on kulunut Suomen sisällissodan alkamisesta 100 vuotta. Punaiset ja valkoiset olivat vastakkain. Toisten mielestä kyse oli yhteiskunnallisesta muutoksesta, toisten mielestä vapaussodasta. Minun on vaikea ymmärtää puhetta armeijan kaluston uusimiseen tarvittavista määrärahoista. Tai presidenttiehdokkaiden Nato-kantojen tivaamista. Eikö nyt voitaisi puhua rauhasta ja sen rakentamisesta.

”Rauha on Suomen suuri tarina.” Näin Pekka Haavisto kiteytti historiaamme. Hänen mukaansa meillä on tietoa rauhan tekemisestä, jota maailmalla tarvitaan. Useimpien sotien taustalla on epäoikeudenmukaisuus. Vesi, ruoka, maa, koulutus tai työ eivät jakaudu tasaisesti.

Pari vierailua Afrikassa on avannut silmiä ilmastonmuutoksen seurauksille. Valkoisen miehen – ja naisen – taakka painaa edelleen. Velkaa ei ole maksettu. Omaa hyötyä tavoittelevat nykyiset Afrikan maiden auttajat. Maailman väkirikkaimmat maat tarvitsevat lisää tilaa.

Kello käy…