Suorittamisen sijaan sydämen joulu?

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.

”On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen. Ja sanaton on sydämeni kieli”

Suomalainen joulu on antamisen aikaa, jolloin suurin osa meistä noudattaa perinteitä, hiljentyy ja rauhoittuu viettämään aikaa lähimmäistensä kanssa, riippumatta asuinmaastaan. Minkälaista joulunaikaa sinä vietät? Kuvaako sitä suorittaminen ja tiukat aikataulut vai jokin edellä mainituista? Osalle meistä joulumieli voi jäädä vain toiveeksi ja joulurauha toteutumatta, kun joulusta pääasiassa muodostuu suoritus niin itseä, kodin siisteyttä, puolisoa, lapsia, sukulaisiakohtaan, ”on pakko tehdä”- listoineen. Jouluun saattaa myös liittyä kipeitä muistoja, pelkoja tai syvää yksinäisyyttä.

Joulun odotus alkaa ensimmäisestä adventista. Ulkosuomalaisena perinteiden merkitys vahvistuu, sillä suomalainen joulu ei tule ulkomaille valmiina, vaan sen eteen pitää nähdä hieman enemmän vaivaa. Asuessani Saksassa joulun valmistelut aloitettiin tilaamalla hyvissä ajoin paikallisesta lihakaupasta suomalainen joulukinkku. Lihakauppias oli aluksi hieman hämmentynyt siitä, että tilasimme kahdeksan kilon kinkun vain perheellemme. Hän oletti, että meillä olisi suuremmankin joukon juhlat. Kun saatavilla ei ollut laatikoita tai rosollia, tehtiin ne alusta lähtien itse. Oli mahtavaa tehdä yhdessä muiden äitien kanssa joululaatikoita, kunhan oli ensin löytänyt tarvittavat tarvikkeet kuten lanttua. Yhdessä myös rypytimme satoja karjalanpiirakoita joulumyyjäisiin. Näin saimme kerättyä varoja seuraavan vuoden Suomi-koulun ja ulkosuomalaisseurakunnan toimintaan. Yhdessä tekeminen loi joulumieltä ja hitusen historian tuntua.

Kristinuskon mukaan joululahjaperinne on syntynyt Itämään tietäjien vastasyntyneelle Jeesus-lapselle tuomien lahjojen myötä. Joulukuusen koristeetkin ovat symboloineet joulun lahjoja. Oletko miettinyt, mikä on sinun motiivisi ostaa joululahjoja? Minkälainen olisi sinun näköisesi sydämen lahja? Voisitko tänä vuonna antaa lahjaksi lähimmäisillesi aikaasi, pyyteettömästi, toista ajatellen, hänen ehdoillaan. Sillä joululahjan ei pitäisi olla itsetarkoitus vaan lahjan kautta välittämäsi sanoman. Me suomalaiset olemme myös tehokkaita joulukorttien lähettäjiä. Tiesitkö, että Suomessa lähetetään 50 miljoonaa joulukorttia. Mitäpä jos tänä vuonna soittaisitkin kaikille niille, joille lähettäisit joulukortin, kiireettömästi ja toisesta kiinnostuen.

Joululaulujen tarkoituksena oli alun perin tehdä kristillinen joulunvietto kansalle läheiseksi ja kiehtovaksi. Muistelen itse, löysinkö sydämeeni joulun, kun juonsin Kauneimpia Joululauluja Washington DC:ssä tai Phuketissa? Washingtonissa kirkko oli aivan täynnä ulkosuomalaisia, meitä jotka keräännymme vuosittain eri puolilla maailmaa laulamaan omalla äidinkielellämme tuttuja joululauluja. Kuinka lähellä olin tuota sydämen tunnetta, kun kyyneleet valuivat poskillani laulaessani ”Varpunen Jouluaamuna”? Tuossa Topeliuksen runossa, pieni tyttö ruokkii kiitollista varpusta, jonka todellinen identiteetti paljastuu viimeisessä säkeistössä. Lintu onkin tytön varhain menehtynyt enkeliksi muuttunut veli. Kyyneleeni taisivat olla kiitollisuuden ja kaipuun kyyneleitä heitä kohtaan, jotka olen hyvästellyt väliaikaisesti tai kokonaan. Sillä, jouluna olisi hyvä olla lähellä rakkaitaan.

Yksi konkreettinen hetki, jolloin itselleni muodostuu joulun tunne, on kun hiljennymme kuuntelemaan netin välityksellä joulurauhan julistusta Suomen Turusta. Perinteistä kiinni pitäminen auttaa kauempanakin. Varmimmin tunnen sydämessäni joulun silloin, kun aattona, joulukirkon jälkeen, olen lähimmäisteni ympäröimänä, ilman kiirettä, ilman suorittamista, ilman kännyköitä. Siihen tunteeseen on helppo palata myohemminkin.

Sillä kaiken suorittamisen ja kiireen keskellä, on hyvä muistaa, että joulu on ennen kaikkea kristillinen juhla, jokaiselle. Se on Jeesuksen syntymäjuhla (nimi Jeesus tarkoittaa suomeksi Vapahtajaa, häntä, joka auttaa, vapauttaa, tekee autuaaksi ja koituu kaikkien pelastukseksi). Toivon, että myös sinä löydät itsellesi sopivan sydämen joulun, ehkä joululauluista, ehkä toisen muistamisesta, yhdessä syömisestä tai hiljentymisestä joulun sanoman äärelle.

Rauhallista joulua Sinulle ja rakkaillesi!