Mitä jos pomosi osaisi tulkita oikein kaikki ilmeesi?

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.

Kasvosi puhuvat paljon. Ne kertovat oletko tosissasi vai ilkikurinen, rento vai jännittynyt. Kasvoilla näkyy eletty elämä. Läheiset tuntevat toistensa pienetkin suupielen liikkeet, mutta outojen ihmisten kanssa on vaikeampaa. Mutta entä jos sinä pystyisit tulkitsemaan oikein kaikki työkavereidesi ilmeet? Tai tuhansien vastaantulijoiden? Tai toisin päin, miltä tuntuisi, jos esimerkiksi esimiehesi osaisi lukea kasvojasi kuin avointa kirjaa?

Ihmiset ovat tutkineet toistensa kasvoja aina. Mutta nyt sitä tekevät myös koneet. Markkinoille on parhaillaan tulossa älypuhelin, joka avautuu tunnistettuaan omistajansa kasvot. Pian kaupassa käydessäsi kasvoja lukeva valvontalaite osaa sanoa oletko kanta-asiakas vai et. Tunnistamisen lisäksi älykäs tietokone osaa arvioida tunteitasi ja mielentilaasi. Oppiva tekoäly kehittyy tällä alalla pian huomattavasti ihmistä taitavammaksi. Ja nopeammaksi. Ja halvemmaksi. Kohta kauppias saattaa antaa koneen päätellä millä hyllyllä ihmiset ovat iloisia.

The Economist-lehti kirjoitti syyskuussa pääkirjoituksessaan tekniikan kehittymisestä tällä saralla. Teknologia alkaa olla jo niin pitkällä, että ihmisen tunnistamisen lisäksi voidaan kasvojen perusteella tehdä diagnoosi harvinaisesta geneettisestä syndroomasta varhaisessa vaiheessa. Lisäksi seulonta voidaan tehdä hyvin halvalla hyvin suurelle joukolle ihmisiä. Kehityksessä on siis valtavasti hyviä puolia ja mahdollisuuksia. Mutta myös tummia pilviä löytyy taivaalta. Jos kasvojen tunnistusta ja jopa ihmisten analysointia voidaan tehdä valtavan nopeasti valtavan suurelle joukolle, miksei joku voisi käyttää sitä myös ihmisten kontrollointiin? Ja ihmisryhmien erottelemiseen. The Economistin mukaan Kiina säilyttää kansalaistensa kasvokuvia tietokannoissaan ja puolella Yhdysvaltain kansalaisista on kuvansa tietokannoissa, joihin FBI:llä on tarvittaessa pääsy. Lehti oli otsikoinut juttunsa osuvasti: ”Nowhere to hide”.

Lähitulevaisuudessa kasvojen lukemisen tekniikka kehittyy ja rantautuu niihin pieniin laitteisiin, joita melkein jokaisella on jo nyt taskussaan. Kasvojen lukemisen kenties suurin vaikutus ei ole kaupallinen eikä valtioiden kontrolliin liittyvä. Mullistavinta on se, mitä tapahtuu sosiaalisille suhteillemme. Jos kasvojen lukeminen ja tulkinta älypuhelimella käy yhtä helpoksi kuin selfien ottaminen nykyisin, se muuttaa keskinäistä dynamiikkaamme.

Ihmisten kanssakäyminen on vuosimiljoonien saatossa muotoutunut luottamuksen ja varovaisuuden väliseksi tanssiksi, jossa tulkinnalla on hyvin suuri sija. Nyt tekniikan kehitys saattaa tehdä kasvomme hyvin paljaiksi. Mitä siitä seuraa? Kuinka avoimia kykenemme olemaan toisillemme? Entä mitä ajattelemme siitä, että pystymme yhä tarkemmin ja nopeammin jaottelemaan ihmisiä kasvojen perusteella erilaisiin ryhmiin? Säilytämmekö hauraan kykymme tajuta, että lopulta olemme kaikki samassa ihmisyyden veneessä?

Ja kun kasvojen lukeminen käy yhä tarkemmaksi ja kasvomme tulevat siten yhä julkisemmiksi, pystymmekö hyväksymään itsessämme ja toisissa yhden tärkeän elämään ja kasvuun liittyvän asian: keskeneräisyyden?