Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Mitä jos pomosi osaisi tulkita oikein kaikki ilmeesi?

Blogit Rajalla 3.10.2017 09:33
Stiven Naatus
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.

Kasvosi puhuvat paljon. Ne kertovat oletko tosissasi vai ilkikurinen, rento vai jännittynyt. Kasvoilla näkyy eletty elämä. Läheiset tuntevat toistensa pienetkin suupielen liikkeet, mutta outojen ihmisten kanssa on vaikeampaa. Mutta entä jos sinä pystyisit tulkitsemaan oikein kaikki työkavereidesi ilmeet? Tai tuhansien vastaantulijoiden? Tai toisin päin, miltä tuntuisi, jos esimerkiksi esimiehesi osaisi lukea kasvojasi kuin avointa kirjaa?

Ihmiset ovat tutkineet toistensa kasvoja aina. Mutta nyt sitä tekevät myös koneet. Markkinoille on parhaillaan tulossa älypuhelin, joka avautuu tunnistettuaan omistajansa kasvot. Pian kaupassa käydessäsi kasvoja lukeva valvontalaite osaa sanoa oletko kanta-asiakas vai et. Tunnistamisen lisäksi älykäs tietokone osaa arvioida tunteitasi ja mielentilaasi. Oppiva tekoäly kehittyy tällä alalla pian huomattavasti ihmistä taitavammaksi. Ja nopeammaksi. Ja halvemmaksi. Kohta kauppias saattaa antaa koneen päätellä millä hyllyllä ihmiset ovat iloisia.

The Economist-lehti kirjoitti syyskuussa pääkirjoituksessaan tekniikan kehittymisestä tällä saralla. Teknologia alkaa olla jo niin pitkällä, että ihmisen tunnistamisen lisäksi voidaan kasvojen perusteella tehdä diagnoosi harvinaisesta geneettisestä syndroomasta varhaisessa vaiheessa. Lisäksi seulonta voidaan tehdä hyvin halvalla hyvin suurelle joukolle ihmisiä. Kehityksessä on siis valtavasti hyviä puolia ja mahdollisuuksia. Mutta myös tummia pilviä löytyy taivaalta. Jos kasvojen tunnistusta ja jopa ihmisten analysointia voidaan tehdä valtavan nopeasti valtavan suurelle joukolle, miksei joku voisi käyttää sitä myös ihmisten kontrollointiin? Ja ihmisryhmien erottelemiseen. The Economistin mukaan Kiina säilyttää kansalaistensa kasvokuvia tietokannoissaan ja puolella Yhdysvaltain kansalaisista on kuvansa tietokannoissa, joihin FBI:llä on tarvittaessa pääsy. Lehti oli otsikoinut juttunsa osuvasti: ”Nowhere to hide”.

Lähitulevaisuudessa kasvojen lukemisen tekniikka kehittyy ja rantautuu niihin pieniin laitteisiin, joita melkein jokaisella on jo nyt taskussaan. Kasvojen lukemisen kenties suurin vaikutus ei ole kaupallinen eikä valtioiden kontrolliin liittyvä. Mullistavinta on se, mitä tapahtuu sosiaalisille suhteillemme. Jos kasvojen lukeminen ja tulkinta älypuhelimella käy yhtä helpoksi kuin selfien ottaminen nykyisin, se muuttaa keskinäistä dynamiikkaamme.

Ihmisten kanssakäyminen on vuosimiljoonien saatossa muotoutunut luottamuksen ja varovaisuuden väliseksi tanssiksi, jossa tulkinnalla on hyvin suuri sija. Nyt tekniikan kehitys saattaa tehdä kasvomme hyvin paljaiksi. Mitä siitä seuraa? Kuinka avoimia kykenemme olemaan toisillemme? Entä mitä ajattelemme siitä, että pystymme yhä tarkemmin ja nopeammin jaottelemaan ihmisiä kasvojen perusteella erilaisiin ryhmiin? Säilytämmekö hauraan kykymme tajuta, että lopulta olemme kaikki samassa ihmisyyden veneessä?

Ja kun kasvojen lukeminen käy yhä tarkemmaksi ja kasvomme tulevat siten yhä julkisemmiksi, pystymmekö hyväksymään itsessämme ja toisissa yhden tärkeän elämään ja kasvuun liittyvän asian: keskeneräisyyden?

 

 

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.