Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Vammainen ja terroristi

Blogit Rajalla 6.9.2017 09:07
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

ransk. terrorisme, latinankielisestä sanasta terrere, ’aiheuttaa kauhua, pelotella’ on yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa päätöksentekoon

Taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen sanoo, että ”vammaisuus on kulttuurinen päätös, kuinka kohdellaan ihmistä, joka poikkeaa kuvitellusta normista”. Vammaisuutta on määritelty poikkeamana normaalista. Lääketieteessä on kehitetty keinoja parantaa vammaisuus ja palauttaa normaalius esim. kuulovammaiselle ihmiselle kuulolaitteen avulla tai jalkansa menettäneelle proteesilla.

Onko terrorismikin kulttuurinen päätös? Kun yhteiskunta määrittelee ihmisen terroristiksi tai hänen tekonsa terroristiseksi teoksi sen sijaan, että tekijää syytettäisiin murhasta tai taposta, yhteiskunta on tehnyt päätöksen. Se on määritellyt tietynlaisen väkivallan terrorismiksi ja tietynlaisen ihmisen terroristiksi, joka voidaan teloittaa ilman oikeudenkäyntiä. Yhteiskunnan päättäjät ja viranomaiset käyttävät valtaa – poliittista tai asiantuntijuuden tuomaa valtaa – määritellä kansalaisia.

Terroristisen teon tutkinnassa pohditaan mahdollisia taustoja, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että joku ihminen toimii väkivaltaisesti. Vammaisen ihmisen määrittely tapahtuu diagnoosin tai toimintakyvyn kautta. Määrittelijöinä ovat lääketieteen ja sosiaalialan asiantuntijat.

Asiantuntija Hussein al-Taee arvioi, että Turun puukkohyökkäys ei ehkä ollutkaan terroristinen teko. Isis ei ole kommentoinut tapahtumaa millään tavoin. Hyökkääjä jäi henkiin, hän voi ehkä kommentoida tekonsa motiiveja. Usein tällaisten tekojen tekijät ammutaan enempien tuhojen estämiseksi. Oikeusvaltioissa toimitaan poikkeuksellisella tavalla, tuomio pannaan täytäntöön heti ilman oikeudenkäyntiä.

Vammaisten ihmisten kohtelussa on samantapaisia piirteitä. VR:n käytäntö lopettaa lipunmyynti lähijunissa on jättänyt monta pyörätuolin käyttäjää laiturille, kun juna on mennyt menojaan. Vammaisen ihmisen asema yhteiskunnassa voi määrittyä hyöty- tai kustannusnäkökulmasta. Kilpailutus siitä, kuka hoitaa vammaisten ihmisten palveluja halvimmalla, tuo mieleen huutolaisten kauppaamisen.

Terroristi, vammainen, pakolainen…

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.