Vammainen ja terroristi

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

ransk. terrorisme, latinankielisestä sanasta terrere, ’aiheuttaa kauhua, pelotella’ on yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa päätöksentekoon

Taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen sanoo, että ”vammaisuus on kulttuurinen päätös, kuinka kohdellaan ihmistä, joka poikkeaa kuvitellusta normista”. Vammaisuutta on määritelty poikkeamana normaalista. Lääketieteessä on kehitetty keinoja parantaa vammaisuus ja palauttaa normaalius esim. kuulovammaiselle ihmiselle kuulolaitteen avulla tai jalkansa menettäneelle proteesilla.

Onko terrorismikin kulttuurinen päätös? Kun yhteiskunta määrittelee ihmisen terroristiksi tai hänen tekonsa terroristiseksi teoksi sen sijaan, että tekijää syytettäisiin murhasta tai taposta, yhteiskunta on tehnyt päätöksen. Se on määritellyt tietynlaisen väkivallan terrorismiksi ja tietynlaisen ihmisen terroristiksi, joka voidaan teloittaa ilman oikeudenkäyntiä. Yhteiskunnan päättäjät ja viranomaiset käyttävät valtaa – poliittista tai asiantuntijuuden tuomaa valtaa – määritellä kansalaisia.

Terroristisen teon tutkinnassa pohditaan mahdollisia taustoja, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että joku ihminen toimii väkivaltaisesti. Vammaisen ihmisen määrittely tapahtuu diagnoosin tai toimintakyvyn kautta. Määrittelijöinä ovat lääketieteen ja sosiaalialan asiantuntijat.

Asiantuntija Hussein al-Taee arvioi, että Turun puukkohyökkäys ei ehkä ollutkaan terroristinen teko. Isis ei ole kommentoinut tapahtumaa millään tavoin. Hyökkääjä jäi henkiin, hän voi ehkä kommentoida tekonsa motiiveja. Usein tällaisten tekojen tekijät ammutaan enempien tuhojen estämiseksi. Oikeusvaltioissa toimitaan poikkeuksellisella tavalla, tuomio pannaan täytäntöön heti ilman oikeudenkäyntiä.

Vammaisten ihmisten kohtelussa on samantapaisia piirteitä. VR:n käytäntö lopettaa lipunmyynti lähijunissa on jättänyt monta pyörätuolin käyttäjää laiturille, kun juna on mennyt menojaan. Vammaisen ihmisen asema yhteiskunnassa voi määrittyä hyöty- tai kustannusnäkökulmasta. Kilpailutus siitä, kuka hoitaa vammaisten ihmisten palveluja halvimmalla, tuo mieleen huutolaisten kauppaamisen.

Terroristi, vammainen, pakolainen…