Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Vammaisuus sopii kaikille – Täydellisyyden häirintää

Blogit Rajalla 7.8.2017 16:52
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

 

  • Kollektiivisen syrjinnän kokemus on yhteistä kaikille vammaisille ihmisille.
  • Vammaisuus on tuttua ja turvallista!
  • Jonkun sortin strippaamista vaatii elämä vammaisena.
  • Miksi vammaiset naiset puhuvat rumasti kropastaan?
  • Mistä olet jäänyt elämässäsi paitsi?

Taiteilija ja vammaisaktivisti, vaimo ja äiti Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen näyttely Tikkurilassa, Vantaan kaupungintalon kupeessa olevassa Galleria K:ssa on pysäyttävä ja koskettava. Näyttelyn nimi on Vammaisuus sopii kaikille – Täydellisyyden häirintää kertoo siitä, että kukaan ihminen ei ole täydellinen, vaikka monet meistä niin itsestämme kuvittelemmekin.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen tekee vammaispoliittista taidetta. Hänen mielestään vammaiset ihmiset ikään kuin leikataan irti kaikesta muusta, mitä he ihmisinä ovat. Vammaiselta ihmiseltä voidaan kysyä hyvin intiimejä asioita lääkärissä tai jopa kadulla. Pitääkö sinua syöttää tai juottaa? Miten käyt vessassa, millaista apua tarvitset vessassa? Avun ehtona on intiimeimpienkin asioiden paljastuminen. Kaikkea ei tarvitse kertoa, painottaa Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Vammaiset ovat ’julkkiksia’, kaikki tietävät ja tuntevat lähiympäristössään elävät ihmiset, jotka liikkuvat pyörätuolilla tai opaskoiran kanssa tai käyttävät kävelykeppejä. Vammaiset ihmiset ovat hyviä ratkomaan monenlaisia ongelmia ja kehittämään toimivia keinoja selviytyä tilanteista. Elämä vamman kanssa pakottaa siihen.

Noin 80 % vammaisista ihmisistä on vammautunut myöhemmin elämänsä aikana. Sikiödiagnostiikkaan käytetään paljon resursseja, voisiko siitä osan käyttää esteettömyyteen? Monien ihmisten elämää ympäristön esteettömyys helpottaisi. Vai tarjotaanko ratkaisuksi sitä, että vammaiset ihmiset pysyisivät kotona. Silloin vammaisten kuljetuspalvelut sujuisivat paljon paremmin. Junien pyörätuolipaikat ovat tietyssä vaunussa, esimerkiksi ravintolavaunuun pyörätuolilla ei pääse. ”Pyörätuoleja ei voi ottaa ravintolavaunuun, koska siellä on jo ihmisiä!”

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen näyttely menee ihon alle. Se pakottaa miettimään ihmisyyttä, ihmisten moninaisuutta. Se näyttää ihmisten kauneuden. Se näyttää ihmisten luovuuden. Näyttely on avoinna vielä tämän viikon.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen ajatuksia lisää Areenassa: Jonkun sortin strippaamista

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.