Vammaisuus sopii kaikille – Täydellisyyden häirintää

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

 

  • Kollektiivisen syrjinnän kokemus on yhteistä kaikille vammaisille ihmisille.
  • Vammaisuus on tuttua ja turvallista!
  • Jonkun sortin strippaamista vaatii elämä vammaisena.
  • Miksi vammaiset naiset puhuvat rumasti kropastaan?
  • Mistä olet jäänyt elämässäsi paitsi?

Taiteilija ja vammaisaktivisti, vaimo ja äiti Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen näyttely Tikkurilassa, Vantaan kaupungintalon kupeessa olevassa Galleria K:ssa on pysäyttävä ja koskettava. Näyttelyn nimi on Vammaisuus sopii kaikille – Täydellisyyden häirintää kertoo siitä, että kukaan ihminen ei ole täydellinen, vaikka monet meistä niin itsestämme kuvittelemmekin.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen tekee vammaispoliittista taidetta. Hänen mielestään vammaiset ihmiset ikään kuin leikataan irti kaikesta muusta, mitä he ihmisinä ovat. Vammaiselta ihmiseltä voidaan kysyä hyvin intiimejä asioita lääkärissä tai jopa kadulla. Pitääkö sinua syöttää tai juottaa? Miten käyt vessassa, millaista apua tarvitset vessassa? Avun ehtona on intiimeimpienkin asioiden paljastuminen. Kaikkea ei tarvitse kertoa, painottaa Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Vammaiset ovat ’julkkiksia’, kaikki tietävät ja tuntevat lähiympäristössään elävät ihmiset, jotka liikkuvat pyörätuolilla tai opaskoiran kanssa tai käyttävät kävelykeppejä. Vammaiset ihmiset ovat hyviä ratkomaan monenlaisia ongelmia ja kehittämään toimivia keinoja selviytyä tilanteista. Elämä vamman kanssa pakottaa siihen.

Noin 80 % vammaisista ihmisistä on vammautunut myöhemmin elämänsä aikana. Sikiödiagnostiikkaan käytetään paljon resursseja, voisiko siitä osan käyttää esteettömyyteen? Monien ihmisten elämää ympäristön esteettömyys helpottaisi. Vai tarjotaanko ratkaisuksi sitä, että vammaiset ihmiset pysyisivät kotona. Silloin vammaisten kuljetuspalvelut sujuisivat paljon paremmin. Junien pyörätuolipaikat ovat tietyssä vaunussa, esimerkiksi ravintolavaunuun pyörätuolilla ei pääse. ”Pyörätuoleja ei voi ottaa ravintolavaunuun, koska siellä on jo ihmisiä!”

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen näyttely menee ihon alle. Se pakottaa miettimään ihmisyyttä, ihmisten moninaisuutta. Se näyttää ihmisten kauneuden. Se näyttää ihmisten luovuuden. Näyttely on avoinna vielä tämän viikon.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen ajatuksia lisää Areenassa: Jonkun sortin strippaamista