Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Leikkiä ja leipää

Blogit Rajalla 18.7.2017 12:31
Riitta Kuusi
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -juhlavuosi pystyttivät viime viikolla Poriin Muutosterassin. Muutosterassilla istutettiin kukkalaatikoihin yli 1 100 erilaista toivetta. Osa oli helposti toteutettavia: ulkoiluttajia vanhuksille tai vietä aikaa lastesi kanssa. Osa oli suunnattu päättäjille: lisää resursseja opetukseen, lisää tilaa leikkiä lapsille, työtä nuorille, Pariisin sopimuksen toimeenpano nopeutetulla aikataululla. Osa toiveista oli maailmaa syleileviä: köyhyys pois maailmasta, tell people you love them, maailman jokainen lapsi saisi koulutuksen, rauha.

Jotta toiveet eivät jäisi vain toiveiksi, kunkin päivän teemaan liittyviä kysymyksiä käsiteltiin ratkaisupajoissa mm. pelaamalla INNOpoli-peliä sekä päivän päätteeksi kirkon ja valtion edustajien voimin. Ihmisten toiveet välittyvät mukana olleille järjestöille ja organisaatioille.

Muutosterassilla istutettiin toiveita, käytiin keskusteluja ja ennen muuta ihmiset kohtasivat toisensa. 100 tuntia yötä päivää avoinna ollut muutosterassi kertoi kohtaamisen ja keskustelun tarpeesta. Paavalin tuttuja sanoja soveltaen: tarvitsemme uskoa (parempaan) huomiseen, toivoa (paremmasta) huomisesta ja ihmisen rakkautta.

Lapsena ihmettelin nälkään kuolleiden muistomerkkiä: ”Tässä lepäävät suurina hallavuosina 1867-68 nälkään sortuneet korven raivaajat”. Suomessa oli nälänhätä 150 vuotta sitten. En muista, että historian tunneilla siitä olisi puhuttu. Korvenraivaajien taistelulaulu: Nälkämaan laulu sen sijaan tuli tutuksi. Osaan sen ulkoa vieläkin.

Tätini, joka oli syntynyt vuonna 1893, kertoi nälkävuosista. Nälkään nääntymässä olleet ihmiset raahustivat talosta toiseen saadakseen palan leipää tai tilkan piimää. Aamulla katsottiin, kuka lattialle tai seinän vieruspenkille kuukahtaneista heräsi jatkamaan matkaa, kuka vietiin vähin äänin odottamaan joukkohautaa. Nälän mukana vaelsivat tietenkin myös tappavat taudit.

Miikka Voutilainen on tutkinut nälkävuosien syitä, hänen mukaansa eriarvoistuminen oli merkittävin syy nälänhätään. Aki Ollikaisen esikoisteos Nälkävuosi muutaman vuoden takaa kuvaa koskettavalla tavalla yhden perheen tarinan kautta, mistä nälkävuosissa oli kyse.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.