Traktoreita ja sotilaspartioita

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Viikko sitten sunnuntaiaamuna kuulin uutisen Pariisin Charles de Gaulle lentokentän evakuoinnista. Siitä huolimatta lensimme samana päivänä Ranskanmaalle. Kentällä meitä tervehtivät hitaasti muodostelmana marssivat sotilaspartiot, jotka olivat täydessä varustuksessa. En ole varma, lisäsikö niiden näkeminen turvallisuuden vai turvattomuuden tunnetta.

Kiertoajelulla Pariisissa näimme Eiffelin tornin – ja partioivia sotilaita ja poliiseja. Laittomat rihkamamyyjät liikkuivat vikkelästi nyytteineen paikasta toiseen sitä mukaa, kun poliisit pyöräilivät kaduilla. Turistit jonottivat nähtävyyksiin ja kuvasivat toisiaan Pariisin kuuluisien nähtävyyksien edessä niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Pariisin Disney-maailmassa meitä eivät vastaanottaneet Aku Ankka ja Mikki Hiiri, vaan sotilaspartiot. Siinä kohtasivat Disneyn satumaailma, jossa paha saa palkkansa ja todellinen maailma, jossa paha on konkreettista ja epäoikeudenmukaista, raakaa todellisuutta. Eräs aikaisemmin Ranskassa töissä ollut matkatoverimme tosin kertoi, että ilmiö ei ole uusi. Jo 10 vuotta sitten sotilaat vartioivat Disney-maassa perheiden satuelämyksiä.

Viime viikonloppuna kävin Nilsiässä körttikansan kesäjuhlilla. Häkellyttävää oli nähdä torin varrelle esteeksi parkkeeratut kuorma-autot ja traktorit herättäjäjuhlien rauhaa turvaamassa. Poliisin käskyä oli toteltava. Niinpä maanviljelijät ajoivat traktorinsa torin laitaan.

Herättäjäjuhlien teemana oli Uudistat armollasi. ”Tarvitsemme kipeästi tämän maailman uudistamista, ei tuonpuoleisen ideaalimaailman korostamista”, kiteytti emeritus piispa Wille Riekkinen. Kuinka tämän maailman uudistaminen tapahtuu? Lisäämällä sotilasmenoja ja sotilaspartioita turvallisuuden tunteen tueksi vai etsimällä rauhallista yhteiseloa, koska maailmamme on yhteinen.