Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Traktoreita ja sotilaspartioita

Blogit Rajalla 11.7.2017 13:19
Riitta Kuusi
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Viikko sitten sunnuntaiaamuna kuulin uutisen Pariisin Charles de Gaulle lentokentän evakuoinnista. Siitä huolimatta lensimme samana päivänä Ranskanmaalle. Kentällä meitä tervehtivät hitaasti muodostelmana marssivat sotilaspartiot, jotka olivat täydessä varustuksessa. En ole varma, lisäsikö niiden näkeminen turvallisuuden vai turvattomuuden tunnetta.

Kiertoajelulla Pariisissa näimme Eiffelin tornin – ja partioivia sotilaita ja poliiseja. Laittomat rihkamamyyjät liikkuivat vikkelästi nyytteineen paikasta toiseen sitä mukaa, kun poliisit pyöräilivät kaduilla. Turistit jonottivat nähtävyyksiin ja kuvasivat toisiaan Pariisin kuuluisien nähtävyyksien edessä niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Pariisin Disney-maailmassa meitä eivät vastaanottaneet Aku Ankka ja Mikki Hiiri, vaan sotilaspartiot. Siinä kohtasivat Disneyn satumaailma, jossa paha saa palkkansa ja todellinen maailma, jossa paha on konkreettista ja epäoikeudenmukaista, raakaa todellisuutta. Eräs aikaisemmin Ranskassa töissä ollut matkatoverimme tosin kertoi, että ilmiö ei ole uusi. Jo 10 vuotta sitten sotilaat vartioivat Disney-maassa perheiden satuelämyksiä.

Viime viikonloppuna kävin Nilsiässä körttikansan kesäjuhlilla. Häkellyttävää oli nähdä torin varrelle esteeksi parkkeeratut kuorma-autot ja traktorit herättäjäjuhlien rauhaa turvaamassa. Poliisin käskyä oli toteltava. Niinpä maanviljelijät ajoivat traktorinsa torin laitaan.

Herättäjäjuhlien teemana oli Uudistat armollasi. ”Tarvitsemme kipeästi tämän maailman uudistamista, ei tuonpuoleisen ideaalimaailman korostamista”, kiteytti emeritus piispa Wille Riekkinen. Kuinka tämän maailman uudistaminen tapahtuu? Lisäämällä sotilasmenoja ja sotilaspartioita turvallisuuden tunteen tueksi vai etsimällä rauhallista yhteiseloa, koska maailmamme on yhteinen.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.