Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Home is where my heart is

Blogit Rajalla 30.5.2017 09:00
Susanna Merikanto-Timonen
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Itsenäisyytemme juhlavuoden rinnalla vietämme Reformaation merkkivuotta Armoa 2017!. Vanhassa kotikaupungissani Turussa, Suomen ainoassa reformaatiokaupungissa, reformaation merkkivuoden suunnittelua ovat ohjanneet avainsanat Usko, Juuret ja Uudistuva seurakunta. 500 vuotta sitten alkanut reformaatio muovasi koko Eurooppaa. Maassamme se avasi koulutien kaikille ja synnytti suomenkielisen kirjakielen. Kirkonkirjoista löytyy tietoa meistä monien vuosisatojen ajalta. Kansalaisyhteiskunnalle loivat perustaa herätysliikkeet. Kansalaisyhteiskunta mahdollisti demokratian.  Voikin hyvin sanoa, että 100- vuotias Suomi ei syntynyt tyhjästä.

Juuritarinoita

Reformaatio-merkkivuoden aikana pohditaan myös suomalaisten kulttuurisia ja hengellisiä juuria – meidän juuritarinoita. Viime viikolla koko Suomi hiljentyi saattelemaan presidentti Mauno Koivistoa viimeiselle matkalleen. Saimme muistella yhdessä kansakuntana hänen poikkeuksellista elämäntarinaansa, hänen ainutlaatuista juuritarinaansa, jokasamalla oli kuvaus Suomen onnistuneesta tarinasta, kuten presidentti Sauli Niinistö kuvaili.

”Se, millaisia me olemme ja miten tarkastelemme maailmaa, juontaa juurensa perheemme ja yhteisömme historiasta. Yhteiskuntaamme ovat muovanneet moninaiset historian vaiheet. Meidän kielemme, kulttuurimme ja identiteettimme ovat saaneet voimakkaita vaikutteita luterilaisesta maailmankatsomuksesta. ”- kuvailee Reformaation merkkivuosi 2017 – projektikoordinaattori Katariina Ylikännö. Keräsimme talvella suomalaisten tarinoita juuristaan – siitä, mitä arvoja ja asioita he kokevat saaneensa edellisiltä polvilta ja mitä haluaisivat antaa eteenpäin seuraaville.  Omien juurien tuntemisen kautta saamme myös valmiuksia kohdata ja arvostaa toisenlaisista taustoista tulevia. Juuritarinoiden kerääminen liittyi kansainväliseen merkkivuoden hankkeeseen, jossa Saksasta lähtenyt tarinarekka kiersi puolen vuoden ajan Eurooppaa vieraillen 19 maassa ja 67 kaupungissa.  Ideana oli kerätä tarinoita siitä, miten reformaation jättämät jäljet näkyvät tämän päivän Euroopassa. Suomessa reformaation vaikutukset heijastuvat yhä monin tavoin meidän ajatteluumme ja identiteettiimme, vaikka emme näiden juuria aina tunnistakaan. Myös osa Suomesta kerätyistä tarinoista päätyi tarinarekan myötä osaksi Wittenbergissä kesän ajan esillä olevaa Reformaation maailmannäyttelyä. ”- kertoo Katariina Ylikännö.

Kuka minä olen

Iän karttuessa omien juurien merkitys korostuu. Kuka minä olen ja miten juureni ovat minuun vaikuttaneet? Itse olen asunut yhdeksällä paikkakunnalla ja kolmessa maassa. Voiko ihan uuteen siis juurtua? Mihin olen itse kasvattanut omat juureni vai olenko? Itse koen olevani tavallaan juureton, jotenkin irrallani ja samalla silti vahvasti kiinni sukuni traditioissa ja perinteissä. Tätä kuvaa kotipihallani oleva kyltti, jossa lukee Home is where my Heart is. ”Minulle juuret ovat enemmän kuin jokin fyysinen paikka. Ne ovat jotakin enemmän kuin tietty paikkakunta, muutakin kuin piste kartalla tai syntymätodistukseen kirjattu paikannimi”, toteaa eräs omassa juuritarinassaan. Olen hänen kanssaan aivan samaa mieltä. Kuljetamme mukanamme ne tavat ja tapahtumat, jotka liittävät meidät omaan sukuumme, ne välittyvät omissa arvoissamme ja asenteissamme, asumme sitten missä vaan.

Lasteni kasvaessa, mietin entistä vahvemmin, mitä haluan omilta esipolviltani välittyvän, mitä hyvän ketjua en halua katkaista. Itselleni näitä hyviä asioita ovat olleet muun muassa se, että aina on toivoa, jokainen on yhtä arvokas sekä toisia tulee auttaa. Minkälaisia ovat sinun hyvät asiat sukupolvien ketjussa, joita et halua katkaista? Mikä on sinun juuritarinasi?

”Tulemme jostakin,
kannamme edellisten sukupolvien valintojen
 hedelmiä ja arvopohjaa,
 halusimme tai emme.
Ne ovat meidän juuremme.”

– eräästä juuritarinasta

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.