Ole ystävä minulle!

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Kolme sanaa Sinulle, ole ystävä minulle!

Roomalaiset rakensivat rajamuureja pitääkseen barbaarit loitolla. Barbaarit tarvitsivat erityisen luvan voidakseen ylittää rajan. Rooman valtakunnan alueelle rakennettiin yhdistävä tieverkosto, kaupunkeja katuineen, kylpylaitoksia ja amfiteattereita, joissa ihmiset voivat viettää aikaa – paratiisi niille, jotka olivat sisäpuolella.

Kiinan Suuri muuri rakennettiin suojaksi mongoleja vastaan. Kiinan muuri rapautuu vähitellen. Sen kiviä on kierrätetty talojen rakentamiseen.

Berliinin muuri symboloi Saksan ja koko Euroopan kahtiajakoa. Vaikka Berliinin muurin murtumisesta tulee kohta kolmekymmentä vuotta, näkymätöntä muuria idän ja lännen välillä ei ole onnistuttu täysin häivyttämään.

Viime vuonna raja-aitoja pystytettiin ympäri Eurooppaa. Raja-aidat ja muurit vääristävät toisella puolella olevan ihmisen terroristiksi tai viholliseksi. Sanakirja määrittelee vihollisen jotakuta vihaavana tai johonkin pahansuovasti suhtautuvana tai vihan, kaunan, vihamielisyyden kohteena olevana ihmisenä.

Ihmisten maailmassa rajajoki yhdistää. Sen poikki voi soutaa hakemaan toiselta puolelta elämänkumppanin. Vihollisten maailmassa rajoilla yritetään pitää yllä turvallisuuden illuusiota. Mitkään muurit eivät estä ihmisen sisällä kytevää pelkoa. Muuri sulkee toiset ihmiset ulkopuolelle ja muurin rakentajat sisäpuolelle. Molemmista tulee vankeja.

Vihollista lähestytään muurin takaa ase kädessä. Ystävyyden merkki on avoimen kämmenen ojentaminen. Muureista voidaan rakentaa taloja. Niistä voi tulla turistikohteita, joiden äärellä vannotaan ystävyyttä. Ystävä on sanakirjamääritelmän mukaan ihminen, jota kohtaan tuntee mieltymystä ja luottamusta.

Ryhdy muurinmurtajaksi: lähetä ystävänpäiväkortti!