Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Ole ystävä minulle!

Blogit Rajalla 14.2.2017 01:00
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Kolme sanaa Sinulle,
ole ystävä minulle!

Roomalaiset rakensivat rajamuureja pitääkseen barbaarit loitolla. Barbaarit tarvitsivat erityisen luvan voidakseen ylittää rajan. Rooman valtakunnan alueelle rakennettiin yhdistävä tieverkosto, kaupunkeja katuineen, kylpylaitoksia ja amfiteattereita, joissa ihmiset voivat viettää aikaa – paratiisi niille, jotka olivat sisäpuolella.

Kiinan Suuri muuri rakennettiin suojaksi mongoleja vastaan. Kiinan muuri rapautuu vähitellen. Sen kiviä on kierrätetty talojen rakentamiseen.

Berliinin muuri symboloi Saksan ja koko Euroopan kahtiajakoa. Vaikka Berliinin muurin murtumisesta tulee kohta kolmekymmentä vuotta, näkymätöntä muuria idän ja lännen välillä ei ole onnistuttu täysin häivyttämään.

Viime vuonna raja-aitoja pystytettiin ympäri Eurooppaa. Raja-aidat ja muurit vääristävät toisella puolella olevan ihmisen terroristiksi tai viholliseksi. Sanakirja määrittelee vihollisen jotakuta vihaavana tai johonkin pahansuovasti suhtautuvana tai vihan, kaunan, vihamielisyyden kohteena olevana ihmisenä.

Ihmisten maailmassa rajajoki yhdistää. Sen poikki voi soutaa hakemaan toiselta puolelta elämänkumppanin. Vihollisten maailmassa rajoilla yritetään pitää yllä turvallisuuden illuusiota. Mitkään muurit eivät estä ihmisen sisällä kytevää pelkoa. Muuri sulkee toiset ihmiset ulkopuolelle ja muurin rakentajat sisäpuolelle. Molemmista tulee vankeja.

Vihollista lähestytään muurin takaa ase kädessä. Ystävyyden merkki on avoimen kämmenen ojentaminen. Muureista voidaan rakentaa taloja. Niistä voi tulla turistikohteita, joiden äärellä vannotaan ystävyyttä. Ystävä on sanakirjamääritelmän mukaan ihminen, jota kohtaan tuntee mieltymystä ja luottamusta.

Ryhdy muurinmurtajaksi: lähetä ystävänpäiväkortti!

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.