Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Jumalan käsissä

Blogit Rajalla 8.12.2016 06:30
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

isa_kadet_1– Ei Jumala ole mikään partainen ukko pilven päällä.
– Kari Suomalainen piirsi kerran kuvan, jossa miehet pohtivat kysymystä, onko Jumala olemassa. Miehet istuivat Jumalan kämmenellä. Jumala katseli heitä hyväntahtoisesti myhäillen.
– Jumalan kolmea persoonaa kuvaavat verbit, Jumala on toimiva Jumala.

Voiko sanan kirkossa käyttää sanan tilalla tai tukena kuvia – eritoten selkokuvia? Tätä olemme pohtineet työryhmässä viimeiset pari vuotta. Työn tulokset ovat vihdoin nähtävissä ja arvioitavissa.

hautajaiset_arkkua_kuljetetaanTyöryhmä intosi ja ihmetteli, mietti ja muhitteli, nauroi ja väliin kai itkikin. Tehtävä oli haastava, oikeastaan täysin mahdoton. Ja kuitenkin niin kiehtova, että mietintä jatkui milloin junassa, milloin lentokentällä ja taisipa joskus tulla oivalluksia unissakin.

Tutkimme kuvien symboliikkaa ja kirkkotaidetta. Etsimme vanhasta vihjeitä ja ennakkoluulottomasti kokeilimme uutta näkövinkkeliä. Graafikko Teemu Junkkaalan luovuus ja joustavuus joutuivat koetukselle, kun hän koetti löytää juuri oikean ilmiasun hapuileville ajatuksillemme.

isa_meidan_anna_meille_leipammeLopputulokseen olemme tyytyväisiä. Selkokuvat, joilla ilmaistaan uskomme sisältöä ja ilmenemistä, ovat suomalaisia, eläviä ja selkeitä. Kuvissa on lämpöä ja koskettavaa kauneutta. Osa kuvista on tyyliteltyjä ja liittyy vanhaan kristilliseen symboliikkaan. Osa inhimillisiä ja todellisia.

herran_siunaus_kirkastakoon_kasvonsa– Alussa oli kuva.
Jo vanhoissa kulttuureissa ihmiset ilmaisivat tuntojaan kuvilla. Kuvin välitetty viesti on välttämätön joillekin ihmisille, joille kirjoitettu ja puhuttu kieli on vaikeaa tai mahdotonta ymmärtää. Kuvat toki antavat uusia näkökulmia muillekin.

Selkokuvia voi käydä katsomassa Kirkon selkosivuilla, kuvat ovat vapaasti käytettävissä ja ne löytyvät Kirkon kuvapankista.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.