Jumalan käsissä

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
isa_kadet_1

– Ei Jumala ole mikään partainen ukko pilven päällä. – Kari Suomalainen piirsi kerran kuvan, jossa miehet pohtivat kysymystä, onko Jumala olemassa. Miehet istuivat Jumalan kämmenellä. Jumala katseli heitä hyväntahtoisesti myhäillen. – Jumalan kolmea persoonaa kuvaavat verbit, Jumala on toimiva Jumala.

Voiko sanan kirkossa käyttää sanan tilalla tai tukena kuvia – eritoten selkokuvia? Tätä olemme pohtineet työryhmässä viimeiset pari vuotta. Työn tulokset ovat vihdoin nähtävissä ja arvioitavissa.

hautajaiset_arkkua_kuljetetaan

Työryhmä intosi ja ihmetteli, mietti ja muhitteli, nauroi ja väliin kai itkikin. Tehtävä oli haastava, oikeastaan täysin mahdoton. Ja kuitenkin niin kiehtova, että mietintä jatkui milloin junassa, milloin lentokentällä ja taisipa joskus tulla oivalluksia unissakin.

Tutkimme kuvien symboliikkaa ja kirkkotaidetta. Etsimme vanhasta vihjeitä ja ennakkoluulottomasti kokeilimme uutta näkövinkkeliä. Graafikko Teemu Junkkaalan luovuus ja joustavuus joutuivat koetukselle, kun hän koetti löytää juuri oikean ilmiasun hapuileville ajatuksillemme.

isa_meidan_anna_meille_leipamme

Lopputulokseen olemme tyytyväisiä. Selkokuvat, joilla ilmaistaan uskomme sisältöä ja ilmenemistä, ovat suomalaisia, eläviä ja selkeitä. Kuvissa on lämpöä ja koskettavaa kauneutta. Osa kuvista on tyyliteltyjä ja liittyy vanhaan kristilliseen symboliikkaan. Osa inhimillisiä ja todellisia.

herran_siunaus_kirkastakoon_kasvonsa

– Alussa oli kuva. Jo vanhoissa kulttuureissa ihmiset ilmaisivat tuntojaan kuvilla. Kuvin välitetty viesti on välttämätön joillekin ihmisille, joille kirjoitettu ja puhuttu kieli on vaikeaa tai mahdotonta ymmärtää. Kuvat toki antavat uusia näkökulmia muillekin.

Selkokuvia voi käydä katsomassa Kirkon selkosivuilla, kuvat ovat vapaasti käytettävissä ja ne löytyvät Kirkon kuvapankista.