Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kirkko pois politiikasta!

Blogit Rajalla 4.10.2016 13:59
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Kirkon ei pidä sekaantua politiikkaan. Tämän ajatuksen olen kuullut viime aikoina varsin usein yhteiskunnallisten ja poliittisten toimijoiden suusta. Mielenkiintoista on, että se kuuluu eri aikoina ja eri asioissa poliittisen kentän eri laidoilta.

Esimerkkejä siitä, että kirkon ajatellaan sekaantuvan politiikkaan löytyy esimerkiksi näistä viimeaikaisista keskusteluteemoista:

Kirkko pois politiikasta -kriitikkojen mukaan kirkko on näissä kysymyksissä asettunut yhden kansanryhmän tai intressin palvelukseen. Näin kirkko on kriitikoiden mukaan sekaantunut politiikkaan tavalla, joka ei kirkolle kuulu. Kirkon toivotaan puhuvan vain sielun pelastuksesta ja jättävän politikoinnin niille, jotka siitä jotakin ymmärtävät.

Kirkon omasta näkökulmasta sielun pelastus, toisin sanoen ihmisen Jumala-suhteeseen liittyvät kysymykset ovat todellakin kristillisen uskon ydinasiaa ja sen ensimmäinen tukijalka. Mutta kristilliseen uskoon kuuluu myös toinen tukijalka, joka ei ole vain jokin kiva pieni lisä, vaan todella osa ydinsanomaa. Tällä tarkoitan lähimmäisenrakkautta ja heikomman osaan asettumista. Vaatia kirkkoa olemaan puuttumatta vaikkapa edellä mainittuihin asioihin on kuin vaatisi sen toisen jalan amputointia.

Kirkko ei siis voi olla hiljaa, kun yhteiskunnallisessa keskustelussa on kysymys heikoimmassa olevien puolustamisesta tai ihmisen hyvästä elämästä laajasti nähtynä. Kirkko on uskostaan käsin kutsuttu olemaan ihmisen puolella ja ihmisen rinnalla. Samalla tavoin ”ihmisen puolella” toki kokevat olevansa poliittiset puolueetkin.

Kirkon yhteiskunnallisen aktiivisuuden dilemma on tämä: Olla yhteiskunnallinen olematta puoluepoliittinen. Kirkossa on kaikkien puolueiden kannattajia, joten vaatimus on ymmärrettävä. Kirkon kannalta tilanne vaikuttaa kuitenkin tasapainoiselta niin kauan kun kritiikkiä kirkon ”poliittisesta aktiivisuudesta” tulee eri puolilta aatteellista kenttää.

 

Seuraa kirjoittajaa Facebookissa ja Twitterissä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.